25/04/2024
SAKIT SENDI WARGA EMAS
OSTEOARTHRITIS (OA) adalah sejenis sakit sendi yang paling kerap dialami warga emas diakibatkan kerosakan tulang rawan sendi kerana peningkatan usia.
Tulang rawan sendi ini berfungsi menyerap hentakan dan melincirkan pergerakan antara dua permukaan sendi seperti di hujung jari, lutut, pinggul serta belakang tengkuk.
Meskipun masalah osteoarthritis ini sering berlaku dalam kalangan warga emas, ia juga boleh dialami oleh mereka yang pernah mengalami trauma akibat kecederaan.
Selain proses penuaan yang tidak dapat dielakkan, trauma kecederaan dan obesiti, individu yang lahir dengan masalah tulang rawan semula jadi turut berisiko mengalami masalah ini.
Kehausan tulang rawan mengakibatkan pergeseran antara dua tulang hingga menimbulkan rasa sakit, bengkak dan hilang fungsi sendi.