Al-Nahl Honey

Al-Nahl Honey حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ

07/11/2023

Jangan berhenti berdoa!

06/11/2023
NABI SUDAH LAMA BERPESAN, 6 PENYAKIT AKAN MENIMPA UMAT  AKHIR ZAMAN !---------------------------------------------------...
03/11/2023

NABI SUDAH LAMA BERPESAN, 6 PENYAKIT AKAN MENIMPA UMAT AKHIR ZAMAN !
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
PADA akhir zaman ini terdapat penindasan berlaku di mana-mana sahaja termasuklah sesama umat Islam sendiri kerana sifat tamak dalam diri manusia.

Jutaan saudara kita ditindas dengan pelbagai cara seperti wanita dirogol dan dibunuh dan kanak-kanak dibunuh, tanah dan rumah mereka dirampas, dibakar, dihalau dari kampung halaman, hatta dihalau dari negara asal masing-masing.

Kita dapat lihat keadaan ini berlaku di merata dunia seperti kepada umat Islam Rohingya di Myanmar, penduduk asal Islam di Palestin, Ahli Sunnah di Syria, bangsa Islam Ughyur di China, bangsa Moro Islam di Selatan Filipina, penduduk Islam di selatan Thai, muslim di Bosnia dan muslim di Iraq.

Kalau kita teliti beberapa hadis Nabi Muhammad SAW, Nabi SAW sudah menceritakan keadaan yang berlaku sekarang ini dan kenapa ia berlaku kepada umat Islam atau apa salah dan dosa umat Islam diperlakukan dan dihina sehina-hinanya?

Daripada Tsauban r.a, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Hampir tiba satu waktu di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang yang hendak makan mengerumuni hidangan mereka."

Maka salah seorang sahabat bertanya: “Adakah hal itu kerana bilangan kamu sedikit pada hari itu?” Nabi SAW menjawab: “Bahkan kamu pada hari itu ramai sekali, tetapi kamu umpama buih pada waktu banjir dan Allah SWT akan mencabut rasa gentar terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu dan Allah akan melemparkan ke dalam hati kamu penyakit wahan.”

Seorang sahabat bertanya: “Apakah penyakit wahan itu wahai Rasulullah?” Nabi SAW menjawab: “Cinta dunia dan takut mati” [HR Abu Dawud].

Ternyata daripada hadis di atas Rasulullah SAW pernah menyatakan berlakunya keadaan ini kerana kesalahan umat akhir zaman ini yang mempunyai antaranya dua penyakit yang amat kronik, walaupun jumlah umat Islam dalam dunia sekarang adalah lebih I.8 billion (setakat 2012).

Dua penyakit dikatakan itu ialah;

Pertama: Cintakan dunia sehingga memperhambakan diri dan seluruh kehidupan kepada dunia. Apa-apa sahaja yang ditawarkan dunia akan disentap dengan rakusnya sehinggakan mereka lupa halal haram dan dosa pahala, lupa kita akan mati dan akan dipertanggungjawabkan atas setiap apa yang kita lakukan di dunia.

Kedua: Takutkan mati. Akhirnya kerana terlampau cintakan dunia dengan segala kemewahan dan kenikmatannya menyebabkan mereka takutkan kematian, nak buat kerja agama takut diancam dan dibunuh sedangkan umat terdahulu sanggup bergolok gadai hatta terbunuh di medan peperangan demi mewariskan Islam kepada kita hari ini.

Ramai anak muda kini lebih mementingkan keseronokkan tanpa mengetahui halal dan haram.

Malangnya umat Islam akhir zaman takutkan kematian sebab itulah kata Nabi SAW kita dikerumuni seperti makanan dikerumuni.

Ada penyakit lain lagi tak disebut oleh Nabi SAW yang menjadi sebab keadaan ini berlaku?

Daripada Abu Hurairah r.a. beliau berkata aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Umatku akan ditimpa penyakit yang pernah menimpa umat terdahulu.” Sahabat bertanya: “Apakah penyakit-penyakit yang pernah menimpa umat terdahulu itu?”

Nabi SAW menjawab: Penyakit-penyakit itu ialah [HR Hakim]:

1. Terlalu banyak bersukaria
2. Terlalu mewah
3. Mengumpulkan harta sebanyak mungkin
4. Penipuan dalam merebut harta benda dunia
5. Saling memarahi
6. Dengki-mendengki, sehingga menzalimi antara satu sama lain

MasyaAllah, kalau kita perhatikan masyarakat kita hari ni betapa penyakit yang Rasulullah SAW sebutkan dalam hadis ini telah menular seperti wabak yang sangat bahaya dan tidak dapat dibendung penularannya dan menjadi penyakit kronik.

Dunia Islam telah dilanda krisis rohani yang sangat serius dan meruncing. Dengan kekosongan rohani itulah mereka terjebak menghambakan diri kepada dunia dan memuaskan hawa nafsu serakah.

Akibat turutkan hawa nafsu, tentunya segala cara akan digunakan termasuk segala tipu muslihat tidak mengira halal haram dan dosa pahala.

Ketika itu lenyaplah nilai-nilai akhlak yang murni dan tinggallah kecurangan, khianat-mengkhianati, dengki mendengki dan zalim menzalimi… Nauzubillah.

Peperangan banyak mengorbankan nyawa insan tidak berdosa.

Apa ubatnya untuk menyembuhkan penyakit-penyakit ini?

Beberapa ubat dan vaksin kepada penyakit kronik akhir zaman ini sebagaimana yang difirmankan oleh Allah SWT yang mencipta kita dan baginda Nabi SAW adalah seperti berikut:

Firman Allah SWT: “Dan berpegang teguhlah kamu sekalian dengan tali Allah (Agama Islam) [Ali Imran:103].

Rasulullah SAW berpesan kepada kita: “Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang mana kalau kamu berpegang dengannya nescaya kamu tak akan sesat selamanya iaitu: al-Quran dan sunnahku.”

Daripada Abu Hurairah r.a. Nabi SAW bersabda: “Semua umatku akan masuk ke dalam syurga melainkan yang enggan.”

Sahabat berasa kehairanan lalu bertanya; “Ya Rasulullah! Siapa yang tidak mahu masuk syurga?” Rasulullah SAW menjawab: “Siapa yang taat kepadaku bererti dia mahu masuk syurga dan siapa yang menyalahi ajaranku maka itulah yang tidak mahu masuk syurga - [Riwayat Bukhari].

Maka marilah kita kembali ke pangkal agama Islam kita dan berpegang kuat kepada ajaran-ajarannya, insya-Allah kita akan diselamatkan oleh Allah di dunia dan akhirat.

Semoga sama-sama kita sebarkan perkongsian ini dan menjadi sebahagian dari amal jariah kita, insyaAllah.

*** Ustaz Shams ialah pensyarah di sebuah universiti

Salam Jumaat Jom sama-sama hadiahkan doa Qunut Nazilah untuk Saudara kita di Palestin❤️Jom sama-sama berdoa Qunut Nazila...
03/11/2023

Salam Jumaat

Jom sama-sama hadiahkan doa Qunut Nazilah untuk Saudara kita di Palestin❤️

Jom sama-sama berdoa Qunut Nazilah dalam setiap solat kita.

Pada pagi Jumaat ni semoga Allah angkat doa kita semoga semua saudara kita di Palestin terus kuat❤️

In a picturesque village nestled between rolling hills and lush meadows, there was a community of bees led by their wise...
24/10/2023

In a picturesque village nestled between rolling hills and lush meadows, there was a community of bees led by their wise and diligent queen, Queen Bella. The bees worked tirelessly to collect nectar from the vibrant flowers that surrounded their hive, producing the sweetest and most delectable honey in the entire land. This honey not only served as their food but was also shared with other creatures in the ecosystem.

One fateful summer, the flowers that had once been abundant began to wither and fade. Puzzled, the bees searched further and further for nectar, but they could find none. The once-thriving meadows turned barren, and their beautiful, honey-producing flowers disappeared. The bee community faced a crisis as their honey supply dwindled rapidly.

As the days passed, the bees became weaker, and Queen Bella noticed that they were not only running out of honey but also their strength and vitality. She called for an emergency meeting of the hive and spoke with a heavy heart, "Our beloved honey is vanishing, and with it, our strength and survival. We must find a solution to this crisis."

The bees knew they had to adapt quickly. They decided to seek the help of the other creatures in the forest, including the birds, butterflies, and even the human beekeepers in the neighboring village. They explained the dire situation and how the ecosystem depended on their honey production.

The animals and humans joined forces, planting new flowers that would bloom throughout the year, ensuring a steady supply of nectar. They built a partnership with the bees to create a sustainable environment that would benefit all.

Over time, the flowers began to flourish once more, and the bees were able to rebuild their honey stores. They had realized the importance of honey in not only sustaining themselves but also the entire ecosystem. Their honey was not just a sweet treat but a vital component in the circle of life, helping flowers to bloom, providing sustenance to many creatures, and supporting the overall balance of nature.

The story of the vanishing honey served as a reminder to all that the disappearance of honey was not just a loss for the bees but a danger to the entire world. It highlighted the importance of working together to protect the environment, as the consequences of neglecting the delicate balance of nature could be far-reaching and devastating.

''Guiding the Way, Embracing the Tradition''

Address

Johor Bahru

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Al-Nahl Honey posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Practice

Send a message to Al-Nahl Honey:

Share