Ustazah Nora

Ustazah Nora Tips anak berjaya dunia akhirat

“BUSUKNYA FIKIRAN”Bila melihat seseorang membuat sesuatu, mesti ramai yg s**a menilai kan?. S**a membuat tanggapan dan a...
14/09/2022

“BUSUKNYA FIKIRAN”

Bila melihat seseorang membuat sesuatu, mesti ramai yg s**a menilai kan?. S**a membuat tanggapan dan andaian sendiri. Sama ada baik atau buruk.

Bagus kalau ianya tanggapan yg baik. Namun kebanyakannya, tanggapan yg di buat adalah tanggapan yg negetif dan yg buruk-buruk.

Ada sebuah kisah. Seorang Guru Sufi ditanya tentang dua keadaan manusia. Yg mana lebih teruk.

*Pertama*, Manusia rajin sekali ibadahnya, namun sombong, angkuh dan selalu merasa suci.

*Kedua*, Manusia yang sangat jarang ibadah. Namun akhlaknya begitu mulia, rendah hati, santun dan lembut.

Lalu Sang Guru Sufi menjawab: _“Keduanya baik”_

Boleh jadi suatu saat si ahli ibadah yang sombong menemukan kesadaran. Dan dia bertaubat lalu berubah pribadinya ke arah kebaikan

Dan yang kedua, mungkin sebab kebaikan hati nya. Allah akan menurunkan hidayah kepadanya lalu menjadi ahli ibadah.

Kemudian orang tersebut bertanya lagi: _lalu siapa yang tidak baik kalau begitu?_

Sang Guru Sufi menjawab:

Yg tidak baik adalah kita semua, iaitu orang ketiga. Orang yg mana, hanya mampu menilai orang lain. Namun lalai dari menilai diri sendiri.

Benar kan? ya, kadang-kadang automatik jadi menilai apa yg orang buat. Ataupun terlalu jelas keburukan seseorang itu.

Namun, itu bukan tiket untuk kita menghukumnya, mengaibkannya, menjatuhkannya. Tapi cukup lah sekadar mengambil iktibar untuk diri sendiri.

Jadi, jaga hati dan fikiran kita. Jangan dikotorkan dengan perkara-perkara yg sebegini. Nampak kecil, namun mungkin impaknya begitu besar.

Ikhlas
Ustazah Nora
Admin Group

07/09/2022
“KENAPA LUPA DIRI?“Tiba satu masa kita akan sedar, bahawa yg kita perlu itu adalah *tenang*. Tak mahu fikirkan perkara-p...
07/09/2022

“KENAPA LUPA DIRI?“

Tiba satu masa kita akan sedar, bahawa yg kita perlu itu adalah *tenang*. Tak mahu fikirkan perkara-perkara yg rumit. Tak tertarik lagi pada keadaan yg tak jelas.

Cukup gembira jadi sederhana tanpa banyak *pura-pura*. Kita kehilangan ketenangan sendiri disaat berusaha membahagiakan orang lain.

Dulu kita selalu menafikan perasaan dan berbohong pada diri sendiri. Atau mungkin terlalu menjaga hati orang lain tapi tidak diri sendiri.

Terlalu ingin memenuhi ekspektasi orang lain. Hingga kita tak sedar kesannya. Tindakan yg menyebabkan kita semakin jauh dengan diri kita sendiri.

Sekian lama menjauh membuat kita rindu pada diri kita sendiri. Terlupa apa yg sebenarnya yg kita inginkan. Terlupa apa yg membuatkan kita gembira.

Setiap orang ada cara hidup masing-masing. Bahkan kadang-kadang si tukang motivasi hanya sedang berusaha melupakan kesedihannya sendiri.

_Salah kah kita, selalu fikirkan kebahagian orang?_

Tidak salah, cuma kadang-kadang dalam hidup ini, kena pentingkan diri sendiri juga. Sebab tak ada orang lain yg akan pentingkan kita.

Tak perlu bersusah payah berusaha nak puaskan hati semua orang. Sedangkan hati sendiri tiada yg pedulikannya. Hanya kita yg tahu hati kita.

Ya berkorban memang berkorban, cuma berpada-pada. Jangan sampai hidup terasa kosong. Buatlah sesuatu untuk mengembirakan hati kita.

*Kadangkala* kita perlu menyepi untuk mencari kekuatan diri yg telah hilang. *Adakala* kita perlu menyepi untuk mencari ketenangan. *Adakala* kita perlu menyepi untuk kebaikan diri kita sendiri.

Menyendiri lebih baik, jika bergaul dengan manusia tidak mendatangkan suatu kebaikan. Maka, menyendiri lebih selamat. Semoga bahagia itu milik kita semua.

Ikhlas,
Ustazah Nora
Admin Group
_Ustazah Nora_

07/09/2022

Address

Kampung Raja

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Ustazah Nora posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Practice

Send a message to Ustazah Nora:

Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
Share on Pinterest Share on Reddit Share via Email
Share on WhatsApp Share on Instagram Share on Telegram