
08/07/2025
Bila tengok gambar ni teringat kat kisah bapak saya dulu. Air mata terus bergenang.
Waktu muda dulu bapak saya kerja sebagai Supervisor Production Telekom. So kerja dia banyak outstation melawat kilang2 yang supply cable elektrik untuk buat QC.
Dengan outstation ni la bapak saya membesarkan kami 5 beradik sampai la kami semua masuk Uni. kalau nak ikutkan gaji basic bapak saya waktu tu mmg tak cukup nak tanggung family. Yela, gaji RM3500 nak kasi makan 6 orang. So, hampir setiap bulan bapak saya pergi Outstation sebab nak cari duit lebih. Sebab company dia akan bayar 70 sen per kilometer, so kalau lagi jauh lagi banyak la dapat claim gitu.
Bila dah selalu sangat outstation ke luar Kawasan ni tahu2 la makan sedap2 dan makan banyak kali, tidur pun tak teratur, Kesihatan pun tak terjaga.
Bapak saya ni mmg dari muda (Ketika 39 tahun) dah ada kencing manis tapi 8 – 9 gitu je. Tapi lama kelamaan makin tinggi. Start la macam2 penyakit datang, waktu umur 52 complete ada 3 serangkai + ada gout sekali.
Doc cakap kat bahagian jantung ada saluran yang tersumbat so kena pasang stent. Bacaan gula pun boleh tahan jugak waktu tu maintain 23.
Saya tahu hari2 dia akan makan sampai nak dekat 10 biji ubat yang doc bagi. Sebab kadang2 saya yang tolong susun ubat dia. Pagi saja dah 2 biji setengah, lepas lunch 3 biji dan malam 3 biji setengah lagi.
Ada perubahan tak? Ya ada perubahan! Perubahannya adalah doc selalu tambah dos.
Saya buat Keputusan nak try bagi cara lain untuk bantu bapak saya ni. Saya cari orang yg ahli dalam perubatan. Saya contact kenalan saya ajak dia jumpa, dia ahli pharmacist bekerja dekat satu hospital swasta dekat subang (nama hospital dirahsiakan).
Dia bagitahu jujur ubat hospital yang selalu dibagi pada pesakit ni sebenarnya takkan sembuhkan hundred persen pun bahkan satu persen pun tak sampai. Ia hanyalah bersifat melegakan shj. Dia kata kalau setakat demam, sakit tekak ke, boleh la nak ambik sebab dia sakit yg sementara dan bukan berpanjangan. Dia kata kalau rawatan yang melibatkan operation ya kena refer hospital.
Disebabkan bapak saya ni sakitnya banyak, dia suggest kat saya better ambik rawatan dari herba2, sebab dia banyak study pasal herba jugak dulu.
Dia bagi beberapa nama herba yang boleh dicuba pada bapak saya. Antaranya dia sebut ashwagandha, moringa, sacha inchi, kawaratake dan dia explain satu2 herba ni.
Saya balik saya search google, saya bandingkan semua herba2 ni. Saya tengok testimoni2 yg ada. Saya habiskan masa dua hari untuk buat Keputusan.
Saya tengok paling ramai recommend kawaratake. Saya tengok dahsyat2 juga testimoni dia.
Apa yang buat saya impressed dengan kawaratake ni sebab dia je yang baiki dari punca, kalau herba lain tu hanya bantu selesaikan masalah simptom ja lepastu boleh naik balik.
Habis botol pertama kawaratake tu bapak saya kata badan rasa ok, bacaan ada turun tapi tak banyak sangat. Dia betul2 nampak ketara tu lepas dia makan botol keempat.
Saya menulis ni saya excited nak bagitahu bacaan dia berapa. Cuba teka! memang menjunam dari sebelum ni.
5.8! ya,, inilah bacaan latest dia. Lepas 4 botol ini hasil dia.
Buat checkup haritu doc kata semua dh ok, bagus. Doc kata kalau serasi teruskan je ambil kawaratake tu.
Bapak saya pun salah sorang yang rajin bagi feedback pada kawaratake ni.
Saya sangat recommend. Kalau nak ambil pilih yang Brand Furamed. Memang jadi.
Biasanya saya beli dengan staf dia, boleh contact dia terus
https://wsap.to/7s2vxeXKhQ