25/11/2022
🪄🍵 Ceaiul- licoarea magică 🪄
🍵 Ceaiul de mentă:
🌟 are proprietăți antibacteriene, antivirale, antiinflamatoare și poate ajuta la suprimarea apetitului;
💥 Ceaiul de mentă poate avea efecte benefice în indigestie, greață, balonare, crampe abdominale.
‼️ Ceaiul de mentă este contraindicat în cantități mari femeilor însărcinate și persoanelor cu ulcer gastric, precum și persoanelor care suferă de constipație.
🍵 Ceaiul de ghimbir:
🌟 este antihistaminic, antiinflamator, antistres, antiviral și reduce starea de greața ( util și în cazul persoanelor care au rău de mișcare);
✅ ️ Vă puteți bucura în orice moment al zilei de ceai, la prima oră a dimineții, după- amiaza, sau chiar înainte de culcare.
🍵 Ceaiul verde:
🌟 este bogat în antioxidanți, scade colesterolul LDL (rău) și are efecte calmante;
🟧 ceaiul verde și extractele din ceai verde conțin cantități importante de cofeină ➡️ consumat în exces, puteți începe să simți: tremur, calitate scăzută a somnului , dureri de cap.
‼️ La fel ca toate tipurile de ceai, și ceaiul verde conține taninuri ➡️ acestea pot interveni în absorbția fierului ( este recomandat să nu beți ceai verde la o masa cu alimente bogate în fier și să așteptați cel puțin 1 oră înainte de a bea ceai verde, după ce ați mâncat alimente cu un conținut ridicat de fier)
❌️ Ceaiul verde poate interactiona cu unele medicamente, discutați cu medicul înainte de bea acest tip de ceai, mai ales dacă urmați un tratament.
✅️🍵 Ceaiul de scorțișoară:
🌟 este bogat în antioxidanți, ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și reduce simptomele artritei
💥 ajută la scaderea colesterolului rău (LDL)şi la reglarea nivelului de trigliceride;
💥 stimulează activitatea cerebrală, creşte abilitatea cognitivă ✅️ îmbunătăţeşte atenţia şi puterea de concentrare;
💥 recomandat în combaterea răcelilor, virozelor şi al tusei persistente,
💥Scorţişoara conţine mangan, calciu, fier şi fibre cu efecte asupra bolilor coronariene şi a hipertensiunii arteriale.
❌️ Nu consumaţi scorţişoară în exces, dacă aveţi gastrită sau ulcer ➡️ poate irita mucoasa gastrică.
🟧 Scorțișoara poate fi consumată în cantități mici spre moderate, pentru a nu interactiona cu anumite medicamente (pentru boli cardiace, boli hepatice, antibiotice )
🟧 Femeile însărcinate ar trebui să consume cu moderație scorțișoară, pentru că poate provoca contracţii ale uterului!
🍵 Ceaiul rooibos:
🌟 este bogat în minerale, cm ar fi: calciu, potasiu, fier, cupru, zinc, mangan și magneziu
🌟 este benefic în pentru calmarea iritațiilor pielii și are proprietăți anticancerigene
🍵 Ceaiul alb :
🌟conține o mare cantitate de antioxidanți și are efect antibacterian
🌟 Antioxidanții din ceaiul alb ➡️ protejează organismul de radicalii liberi, de inflamații, îmbunătățesc funcțiile cardiovasculare, reduc riscul afecțiunilor cronice, mențin sistemul imunitar și previn îmbătrânirea prematură a celulelor.
✅ ️Ceaiul alb conține cea mai mare cantitate de L-teanină, un aminoacid cu puternice proprietăți antioxidante.
🌟 Conținutul de cofeină, asociat cu L-teanina din ceaiul alb îmbunătățesc funcțiile cognitive și capacitatea de concentrare.
‼️ Problemele cauzate de consumul ridicat sunt asociate conținutului de cofeină, putând produce efecte adverse precum reducerea calității somnului, agitație, tremur sau probleme digestive.
‼️ Flavonoidele din ceaiul alb pot reduce absorbția fierului, cu până la 70% ( nu consumați concomitent cu administrarea suplimentelor de fier sau a ingestiei alimentelor bogate în fier)
🍵 Ceaiul negru :
🌟 are efect diuretic;
🌟 reglează nivelul de zahăr din sânge, are proprietăți antiinflamatorii,
🌟 Ceaiul negru conține între 2-4% cofeină care influențează gândirea și vigilența (îmbunătățește memoria, atenția și concentrarea, stimulând circulația sângelui și oxigenarea creierului.)
✅️ Limitați consumul la o ceașcă sau două pe zi (ceaiul negru este o sursă bogată de oxalat, substanță care poate cauza pietre la rinichi).
❌️Femeile însărcinate trebuie să consume cu precauție
❌️ Evitați consumul acestui ceai dacă urmați un tratament medicamentos sau luați suplimente alimentare precum calciu sau magneziu.
🍵 Ceaiul de mușețel:
🌟 are puternice proprietăți antispasmodice și antiinflamatoare, este antibacterian ➡️ se recomandă pentru afecțiuni gastrice (eficient și în tratarea crampelor intestinale) și tratează tulburările de somn;
💫 poate fi benefic în tratarea migrenelor și durerilor de cap,
💫 ceaiul de mușetel reduce problemele legate de tranzitul intestinal și poate ameliora și senzația de balonare.
‼️ Ceaiul de mușețel poate provoca reacții alergice persoanelor care au alergie la plantele din familia Asteraceae (cum ar fi ambrozia, gălbenelele, dalii sau crizantemele).
‼️ Ceaiul de mușețel poate fi consumat în siguranță, fără să producă efecte secundare majore. Însă, consumat în exces poate duce la apariția unor stări de amețeală sau chiar la stări de vomă.
‼️ Mușețelul conține o cantitate mică de cumarină, care poate avea efecte ușoare subțiere a sângelui ( de obicei doar în doze mari pentru perioade lungi de timp). Recomandat ar fi să opriți utilizarea mușețelului cu două săptămâni înaintea unei operații, din cauza preocupărilor legate de posibilele interacțiuni ale acestuia cu medicamentele anestezice.