Δήμητρα Παπαμίχου - Διατροφολόγος

Δήμητρα Παπαμίχου - Διατροφολόγος ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!
(1)

21/03/2026

Είπα να δοκιμάσω τις viral μπάρες με δαμάσκηνα αντί για χουρμάδες κι έγιναν φανταστικές!!!!

Προσωπικά μου αρέσουν πολύ περισσότερο από αυτές με τους χουρμάδες!!

Βεβαίως αυτά είναι γούστα!! Περιμένω και τις δικές σας εντυπώσεις😃

Η συνταγη πανεύκολη όπως βλέπουμε και στο βίντεο!!

Υλικά
250 γρ αποξηραμένα δαμάσκηνα
2 κγ ταχίνι για κάθε μπάρα
Καρύδια σε κομματάκια

Εννοείται πώς δεν χρειάζεται να έχουμε ειδικές θήκες για την παρασκευή τους.

Μπορούμε απλώς να τις φτιάξουμε σε μια ενιαία επιφάνεια σε ένα ταψάκι (που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα) και να τις κόψουμε μετά.

Διατηρούνται στην κατάψυξη!! Και δεν παγώνουν!! Η υφή τους είναι τέλεια!!

Μου βγηκαν 5 μεγάλες μπάρες που θεωρώ πως πρέπει να κοπούν σε μικρότερα κομμάτια γιατί είναι πολύ χορταστικές!!

Ένα μικρό κομμάτι καλύπτει απόλυτα την ανάγκη για γλυκό!!!

Καλό Σ/Κ!!!

#διατροφή

18/03/2026

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι πρέπει να συνδυάζουμε «όσπρια με δημητριακά», όπως π.χ. φακόρυζο, στο ίδιο γεύμα για να πάρουμε πλήρη πρωτεΐνη;

Ήρθε η ώρα ⏰ να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό!

💡 Το κλειδί δεν είναι να πετύχουμε τον “τέλειο” συνδυασμό στο ίδιο πιάτο, αλλά να έχουμε ποικιλία μέσα στη μέρα!!

✅ Πώς λειτουργεί το σώμα μας:
Το σώμα μας δεν περιμένει από ένα γεύμα να πάρει όλα τα αμινοξέα.
Έχει μια «δεξαμενή αμινοξέων» (amino acid pool) από τις τροφές που τρώμε όλη την ημέρα και παίρνει αυτά που χρειάζεται για να φτιάξει πρωτεΐνες. Αρκεί , να τρώμε ποικιλία τροφών μέσα στο 24ωρο!

Άρα, όταν η διατροφή μας έχει ποικιλία, δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε για το αν κάναμε τον “σωστό” συνδυασμό σε κάθε πιάτο.

🌟 The Superstar: Σουσάμι & Ταχίνι!
Ενώ τα όσπρια με δημητριακά είναι ένας κλασικός συνδυασμός, το σουσάμι (και το αγαπημένο μας ταχίνι) είναι ακόμη πιο πλούσια σε ένα συγκεκριμένο αμινοξύ: τη μεθειονίνη.

Αυτό καθιστά το Χούμους (ρεβίθια + ταχίνι) έναν εξαιρετικό συνδυασμό αμινοξέων, καθώς τα ρεβίθια είναι χαμηλά σε μεθειονίνη, αλλά το ταχίνι την υπερκαλύπτει!!

Πλούσιοι σε μεθειονίνη είναι και οι κολοκυθόσποροι και οι ηλιόσποροι😊

Θυμίζω συνταγή για χούμους!
Χτυπάμε στο μούλτι

230 γρ (1,5 κούπα) ρεβύθια πολύ βρασμένα
3 κσ ταχίνι
50 ml νερό από το ψυγείο και 4-5 παγάκια
(απαραίτητα για τέλεια υφή!!)
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κγ κύμινο (προαιρετικά)
1/4 κγ πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο
2 κσ ελαιόλαδο
3 κσ λεμόνι
1 κσ ξύδι
1/2 κγ αλάτι
Καπνιστή πάπρικα για να ρίξουμε από πάνω στο τέλος (αν θέλουμε)

#διατροφή

14/03/2026

Meal prep πρωτεΐνης στη νηστεία με 2 συνταγές😊

🌱 Μαυρομάτικα φασόλια

Υλικά
500 γρ μαυρομάτικα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
½ κ.γ. κουρκουμά
¼ κ.γ. πιπέρι
½ κγ καπνιστή πάπρικα
¼ κ.γ. μπούκοβο
λίγο κρασί
½ -1 κ.γ. αλάτι (δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε)
½ ματσάκι άνηθο

Εκτέλεση
Βράζουμε τα φασόλια 5′ και πετάμε το νερό. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και μετά το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σβήνουμε με λίγο κρασί, προσθέτουμε τα φασόλια και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στο τέλος βάζουμε άνηθο.

✨ Meal prep tip: το φαγητό αυτό καταψύχεται μια χαρά ! Το βάζουμε σε μπολ στην κατάψυξη κι έχουμε έτοιμη φυτική πρωτεΐνη!! Και μαζί με λίγο ψωμί ή ρύζι γίνεται πρωτεΐνη με πλήρες προφίλ αμινοξέων!!



🟨 Τραγανό τόφου στο φούρνο

Υλικά
350 γρ τόφου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 κ.γ. κάρυ
1/4 κγ καπνιστή πάπρικα
1/4 κγ κουρκουμά
1/4 κγ πιπέρι
1/4 κγ σκόρδο σε σκόνη
1/4 κ.γ. μπούκοβο
λίγο νερό

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά με το ελαιόλαδο και λίγο νερό. Κόβουμε το τόφου σε κυβάκια, το ανακατεύουμε καλά με το μείγμα και ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για περίπου 30′, ανακατεύοντας στα μισά του χρόνου, μέχρι να γίνει τραγανό.

✨ Του πάει πολύ η μουστάρδα και είναι τέλειο σε σάντουιτς, σαλάτες ή bowls και διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 1 εβδομάδα!!
Το τόφου είναι από μόνο του πλήρης πρωτεΐνη (μάλιστα ο δείκτης ποιότητας της πρωτεΐνης του είναι παρόμοιος με το αυγό και το γάλα)!!

🌿 Κι άσχετα με το αν νηστεύουμε ή οχι μην ξεχνάμε πως η φυτική πρωτεΐνη έχει φανεί πώς συνδέεται με μεγαλύτερη μακροζωία!!!

😘😘😘

#διατροφή #νηστεία

11/03/2026

Μια πανεύκολη συνταγή και καλή πηγή σιδήρου λόγω των κάσιους!!😊

Και μπορεί το 50% της βιταμίνης C στο μπρόκολο να χάνεται λόγω μαγειρέματος ωστόσο η βιταμίνη που παραμένει είναι υπεραρκετή για να βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου!!😃

Υλικά
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κιλό μπρόκολο (το κόβουμε σε κομμάτια και το βράζουμε στον ατμό ή σε νερό)
5-6 σκελίδες σκόρδο
350 γρ ζυμαρικά
150 γρ ωμά κασιους
4-5 κ.σ διατροφική μαγιά
Λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι

Φτιάχνουμε την κρέμα 👨‍🍳

🔹Μουλιάζουμε μία κούπα (150 γραμ.) κάσιους σε βραστό νερό για 1 ώρα.

🔹Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα χτυπάμε μαζί με μία κούπα νερό και λίγο αλάτι σε μπλέντερ ή σε επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να έχουμε την υφή που θέλουμε.

🔹Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό ανάλογα με το πόσο αραιή την θέλουμε.

Σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το βρασμένο μπρόκολο και λίγο νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν.
Ρίχνουμε αλάτι και μπόλικο πιπέρι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό από τα ζυμαρικά)
Τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την διατροφική μαγιά και λεμόνι.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν χρειαστεί αλάτι, λεμόνι ή διατροφική μαγιά.

Τόσο απλά!!

Τα κάσιους θεωρώ πως κάνουν την πιο ωραία φυτική κρέμα γάλακτος!!

Μια κρέμα πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά, σίδηρο και βιταμίνες, ιδανική για όσους 🔹αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά,
🔹όσους νηστεύουν
🔹όσους είναι χορτοφάγοι
🔹όσους προσέχουν την χοληστερόλη τους αλλά κι
🔹όσους επιθυμούν απλώς να κάνουν τη διατροφή τους πιο υγιεινή χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στη γεύση!!😋

Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε όπως και την κανονική κρέμα γάλακτος❗️
Είναι τέλεια σε πιάτα με ζυμαρικά, κοτόπουλο, μανιτάρια κλπ.

Βγάζει 4 μερίδες και η κάθε μερίδα έχει

🔥Θερμίδες: 550
💪Πρωτεΐνη: 25 γρ
🥑Λίπος: 21 γρ
🧈Κορεσμένο λίπος: 1 γρ
🥔Υδατάνθρακες: 76 γρ
🥦Φυτικές ίνες: 7 γρ

😘😘😘

#νηστεία #υγεία #διατροφή

07/03/2026

Για να πάει καλά το Σαββατοκύριακο!!!😃

Δεν υπάρχει αυτό το brownie!!!

Χορταστικό, σοκολατένιο, τραγανό και νηστίσιμο!!🤩

Πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μόλις 200 θερμίδες το κομμάτι!!

Γίνεται πανεύκολα κι αν εξαιρέσουμε τους χουρμάδες που τους χτυπάμε μαζί με το αχλάδι όλα τα υπόλοιπα ανακατεύονται κατευθείαν στο πυρέξ!!

Σημ.: Πριν βάλουμε τα υλικά αλείφουμε το πυρέξ με λίγο ελαιόλαδο.
(Το πυρέξ που χρησιμοποίησα είναι 20x25 εκατοστά)

Υλικά
200 γραμ. χουρμάδες
200 γραμ. γάλα σόγιας ή ότι άλλο γάλα έχουμε (καυτό για να μουλιάσουμε τους χουρμάδες)
1 αχλάδι γινομένο (120 γρ χωρίς τα σπόρια, εγώ το έβαλα με τη φλούδα) αν δεν έχουμε αχλάδι μπορούμε να βάλουμε μία μπανάνα στην ίδια ποσότητα
120 γρ βρώμη αλεσμένη
60 γρ καρύδια για τη γέμιση (Και λίγα για από πάνω)
60 γρ ταχίνι
100 γρ σοκολάτα (60 γρ μέσα στο γλυκό και 40 γρ από πάνω)

Ψήνουμε 20 λεπτά στους 180 στον αέρα.

Διατηρείται στο ψυγείο😊

Βγάζει 12 κομμάτια και το κάθε κομμάτι έχει:

🔥Θερμίδες: 200
💪Πρωτεΐνη: 5 γρ
🥑Λίπος: 10 γρ
🧈Κορεσμένο λίπος: 3 γρ
🥔Υδατάνθρακες: 27 γρ
🥦Φυτικές ίνες: 5 γρ

😘😘😘

#διατροφή #υγεία #νηστεία

04/03/2026

Μπορεί η μέρα μας να είναι γεμάτη δυσκολίες
μικρές ή μεγάλες απογοητεύσεις, εντάσεις, προβλήματα..
Όμως πολλές φορές αρκεί μία και μόνο στιγμή για να αλλάξει όλη η εικόνα!!

Ένα χαμόγελο
Ένα βλέμμα
Μια καλή κουβέντα!

Γιατί όπως λέει κι ο George αρκεί ένα μικρό σπίρτο για να φωτίσει ένα ολόκληρο δωμάτιο!!

😘😘😘

✨🎼

02/03/2026

Την πρώτη φορά που τον είδα να διευθύνει το Άξιον Εστί του Θεοδωράκη στο Σύδνεϊ δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από πάνω του!!

Είχα εντυπωσιαστεί από την ενέργεια που είχε πάνω στη σκηνή!!

Ένας απόλυτος star που τη φυσική του κατάσταση θα τη ζήλευε κι ένας έφηβος!!

Ο George Ellis ειναι ένας από τους πιο καταξιωμένους και πολυσχιδείς συνθέτες κι ενορχηστρωτές στην Αυστραλία, με μια απίστευτη ικανότητα να συνδυάζει την κλασική μουσική με την ποπ και τη ροκ!!

Και είναι αυτός που διηύθηνε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σύδνευ στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2000, η οποία μεταδόθηκε σε εκατομμύρια θεατές.

Μιλήσαμε για πολλά και βέβαια δεν μπορούσα να μην τον ρωτήσω για τον τρόπο ζωής του που τον κρατά τόσο υγιή στα 62 του χρόνια!!

✨🎼✨

#διατροφή #υγεία

27/02/2026

Ιδανικά για το πρωί με τον καφέ, αλλά και για σνακ μέσα στην ημέρα!!

Η βρώμη, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν φυτικές ίνες και καλά λιπαρά που βοηθούν στην πιο σταδιακή απορρόφηση της γλυκόζης. Και λιγότερες αυξομειώσεις στο σάκχαρο σημαίνει καλύτερος κορεσμός και σταθερή ενέργεια!!

Τα καρύδια κι ο λιναρόσπορος είναι πηγές φυτικών Ωμέγα-3 λιπαρών, ενώ το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και καλά μονοακόρεστα λιπαρά.
Σε συνδυασμό και με τον καφέ, έχουμε ένα πρωινό που μας δίνει ενέργεια που διαρκεί χωρίς να μας «ρίχνει» λίγο αργότερα!!

Με λίγα λόγια δεν είναι απλώς ένα γλυκό αλλά ένα μικρό ισορροπημένο γεύμα!!!

Και είναι και νηστίσιμα!!

🥣 Υλικά
• 1 ώριμη μπανάνα
• 2 κ.σ. ταχίνι
• 1 κ.σ. μέλι (ελαφρώς ζεσταμένο για να ενσωματωθεί καλύτερα)
• 50 γρ. ξηροί καρποί (αμύγδαλα & καρύδια)
• 65 γρ. βρώμη
• 45 γρ. σπόρους (ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο ή ό,τι έχουμε)
• 40 γρ. αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες & goji berries ή ο,τι έχουμε)
• 30 γρ. μαύρη σοκολάτα

Ψήνουμε για 12 λεπτά στους 160°C στον αέρα. Βγαίνουν 9 μεγάλα μπισκότα και το κάθε μπισκότο εχει:

🔥 150 kcal
💪 Πρωτεΐνη: 4 γρ
🥑 Λίπος: 8 γρ
🧈 Κορεσμένα: 1,5 γρ
🥔 Υδατάνθρακες: 18 γρ
🥦 Φυτικές ίνες: 3 γρ

😘😘😘

#διατροφή

25/02/2026

Αν έχουμε αποφασίσει να πάρουμε GLP-1 ενέσιμα για να χάσουμε βάρος καλό είναι να γνωρίζουμε πως η απώλεια δεν είναι μόνιμη και τα περισσότερα κιλά επανέρχονται μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε το διάστημα που χάνουμε βάρος και η ψυχολογία μας είναι καλύτερη και να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής!

Να βελτιώσουμε δηλ (εκτός από την ποσότητα λόγω φαρμάκων) και την ποιότητα της διατροφής μας και να βάλουμε την άσκηση δυναμικά στη ζωή μας!!

Ιδιαίτερα την άσκηση με αντιστάσεις μιας και υπάρχει σημαντική απώλεια μυϊκού ιστού με τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων!🏋️‍♂️

#διατροφή #γυμναστική

21/02/2026

Μπορεί κανείς μέσα σε 40 δευτερόλεπτα να πει τα δύο πιο σημαντικά πράγματα για την διατροφή;

Μπορεί αν κουβαλάει μια εμπειρία 100 ετών!!!

Να τρώμε αληθινές τροφές και να έχουμε μέτρο στις ποσότητες!!

Ο κ. Παναγιώτης γεννήθηκε το 1927 στο Άργος Ορεστικού (Καστοριά) και ήρθε το 1956 στη Μελβούρνη.

Ασχολείται με τον κήπο του σχεδόν καθημερινά, προσπαθεί να περπατά όσο μπορεί, η μνήμη του είναι φοβερή και θυμάται έτη, μήνες ακόμη και μέρες από γεγονότα της ζωής του!!

Κάθε Κυριακή τρώει στην καφετέρια του εγγονού του.

Σε αυτή τον βρήκε ο πολύ καλός φίλος και παραγωγός του SBS .apos και μου έστειλε αυτό το απόσπασμα!!

Του αρέσει να τρώει φαγητά που τα φτιάχνει όπως λέει ο άνθρωπος (αποφεύγει τα επεξεργασμένα) και πιστεύει πως ο οργανισμός μας χρειάζεται όλες τις τροφές αλλά με μέτρο και χωρίς υπερβολές.

Προσέχει τη διατροφή του αλλά όχι με καταπιεστικό τρόπο. Συχνά απολαμβάνει το αγαπημένο του ρόφημα που είναι κρύος καφές με μία μπάλα παγωτό βανίλια!!

Κι επειδή κάποιος μπορεί να πει πως τα γονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο κι αυτά να θυμίσω πως τα ευρήματα που έχουμε στη βιβλιογραφία και είναι πολλά δείχνουν πως ο ρόλος τους στην μακροζωία κυμαίνεται από 15 - 25%!!

Το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στον τρόπο ζωής!!

Ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα που δείχνει πως μπορούμε να διαμορφώσουμε εμείς την ποιότητα της ζωής μας κι όχι η κληρονομικότητά μας!!

😘😘😘

#υγεία #διατροφή

18/02/2026

Υπάρχουν διαστήματα στη ζωή μας που είτε λόγω συνθηκών είτε λόγω ορμονικών αλλαγών (πχ κλιμακτήριος, εμμηνόπαυση) η απώλεια λίπους ιδιαιτερα στην περιοχή της κοιλιάς είναι αδύνατη!😩

Δεν χρειάζεται ομως να γίνουμε “ζεν” για να χάσουμε λίπος, (δεν είναι στη φύση μας άλλωστε γιατί είμαστε θερμόαιμος λαός😃) αλλά πολλες φορες αρκεί να περιορίσουμε έστω και λίγο το χρόνιο στρες για δούμε αποτελέσματα!!

Αυτό που σίγουρα δεν έχει νόημα είναι να κατηγορούμε τον εαυτό μας και να κάνουμε πιο αυστηρές δίαιτες και πιο εξαντλητική άσκηση!! Γιατί έτσι πάμε ανάποδα!! Αυξάνουμε δηλ ακόμα περισσότερο τα επίπεδα στρες!😩

Όσο για τον καφέ νομίζω πως όσοι έχουν πρόβλημα το γνωρίζουν πολύ καλά.

Ανήκω σε αυτή την κατηγορία και ξέρω πως αν πιω λίγο πάρα πάνω αυξάνεται το στρες και η ένταση που έχω μες τη μέρα.

Κατά τα άλλα υπάρχουν κι εκείνοι που άσχετα με το αν έχουν στρες ή όχι δεν τους επηρεάζει καθόλου η καφεΐνη!!

Οπότε ακούμε το σώμα μας!!

Και μην υποτιμούμε τις αναπνοές γιατί είναι πολύ αποτελεσματικές όταν νοιωθουμε αγχωμένοι!!

😘😘😘

#υγεία

16/02/2026

Στο εξωτερικό το κακάο που έχει υποστεί αλκαλοποίηση συνήθως αναγράφεται ως dutch processed και στη συσκευασία θα το δούμε συχνά ως cocoa.

Αντίθετα αυτό που δεν έχει υποστεί αυτή την επεξεργασία και είναι πολύ πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες θα το δούμε συνήθως με την ονομασία cacao.

Στην Ελλάδα ο διαχωρισμός δεν είναι πολύ ξεκάθαρος.
Τα περισσότερα κακάο είναι αλκαλοποιημένα, αλλά συχνά δεν το γράφουν στη συσκευασία.

Τα πιο πλούσια σε πολυφαινόλες συνήθως αναγράφουν ωμό κακάο και συχνά δίνουν πληροφορίες για την επεξεργασία/παρασκευή.

⚠️ Και κάτι σημαντικό: επειδή το κακάο κατά καιρούς έχει μπει στο μικροσκόπιο για πιθανή επιβάρυνση σε βαρέα μέταλλα, καλό είναι:
👉να μην το παρακάνουμε με τις ποσότητες (κάτι που έτσι κι αλλιώς ισχύει για κάθε τροφή)
👉Και να αλλάζουμε συχνά εταιρείες γιατί έτσι αποφεύγουμε την έκθεση από μια πηγή που μπορεί να είναι περισσότερο επιβαρυμένη.

😘😘😘

#διατροφή #υγεία

Address

2 Peninsula Drive, Breakfast Point
Concord, NSW
2137

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Δήμητρα Παπαμίχου - Διατροφολόγος posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
Share on Pinterest Share on Reddit Share via Email
Share on WhatsApp Share on Instagram Share on Telegram

Category