30/05/2025
MS (Multipl Skleroz)
MS (Multipl Skleroz) hastalığı, merkezi sinir sisteminde etkili olan, ataklarla belirti veren bir hastalıktır. Kroniktir, kesin tedavisi henüz yoktur. Bağışıklık sisteminde tam olarak kaynağı bilinemeyen bir nedenle bozulma yaşandığında, sistem beyin ve omurilikte sinir iletimi görevini üstlenen kendi hücrelerine saldırmaktır. MS hastalığında bağışıklık sisteminin, sinir liflerinin çevresindeki koruyucu tabakaya (miyelinlere) saldırması iltihaplanmaya, hasarlı bölge oluşumuna neden olmakta ve çeşitli doku bozuklukları görülebilmektedir.
Bu doku bozuklukları nedeniyle beyin, vücudun diğer bölgelerine doğru sinyali gönderememekte ve MS atağı olarak adlandırılan yürüme, konuşma ve görme aksaklıkları yaşanabilmektedir.
Miyelin tabakası kendini yenilediğinde belirtiler görülmese de ataklar farklı zaman aralıklarında tekrarlayabilmektedir. İlaçlar ve çeşitli yöntemlerle atakların sıklığı ve şiddeti azaltılabilmektedir.
MS (Multipl Skleroz) Hastalığı Kendini Nasıl Belli Eder?
MS hastalığının belirtileri çok çeşitlidir. MS’in seyri nedeniyle, söz konusu semptomlar hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Multipl Skleroz belirtilerinin şiddeti, atakların sıklığı ve atak görülme aralıkları da hastadan hastaya değişebilmektedir. MS hastalığının en yaygın iki belirtisi, yürümede zorluk ve yorgunluk hissidir.
· Yürümede Zorluk
· Yürüme zorluğu, düşme nedeniyle yaralanmalara neden olabilmektedir. MS hastalarında görülen yürüme zorluğu, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmektedir:
· Denge sağlamada güçlük
· Bacaklarda veya ayaklarda uyuşma
· Kas güçsüzlüğü
· Kas spastisitesi
· Yorgunluk hissi
MS hastalarının yaklaşık yüzde 80'i, yorgunluk hissinden şikayetçi olduğunu bildirmektedir. MS sonrasında görülen yorgunluk hissi kişiyi güçsüzleştirebilmekte, bu da çalışabilmesini ve günlük yaşantısını normal bir şekilde sürdürebilmesini zorlaştırmaktadır.