Ελένη Πετρίδου, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια
(MSc Art psychotherapy)
Εμπειρία σε καλλιτεχνικά/ εκπαιδευτικά/ θεραπευτικά προγράμματα προγράμματα με ευπαθείς ομάδες σε Κύπρο, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. (ΒΑ / ΜΑ Fine Arts/ Arts education)
Είμαι εγγεγγραμμένη εικαστική ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομσπονδίας (EFAT) και Κυπριακού (СARTA) / Βρετανικού (ΒΑΑΤ) Συνδέσμου Εικαστικής Ψυχοθερ
απείας.
Η σελίδα δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση/διάδοση των προγραμμάτων εναλλακτικής ψυχοθεραπείας που προσφέρω ως αποτελεσματική προσέγγιση για την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση και θεραπευτική υποστήριξη του ατόμου.
Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες και προσφέρει:
• Ατομικές συνεδρίες εικαστικής ψυχοθεραπείας
• Ομαδικές συνεδρίες εικαστικής ψυχοθεραπείας
• Βιωματικά Εργαστήρια / σεμινάρια θεραπείας μέσω τέχνης
• Προγράμματα ευαισθητοποίησης για σχολεία/ κοινότητα σε θέματα ψυχικής υγείας
-Υπάρχει δυνατότητα για ενημέρωση ή συνεδρίες μέσω τηλεδιάσκεψης κατόπιν αιτήματος-
Λίγα λόγια για την εικαστική ψυχοθεραπεία:
• Η εικαστική ψυχοθεραπεία (art psychotherapy) είναι μια εναλλακτική μορφή ψυχοθεραπείας, η οποία χρησιμοποιεί την δημιουργία με τη χρήση υλικών τέχνης ως πρωταρχική μεθόδος έκφρασης και επικοινωνίας. Στην Εικαστική Θεραπεία η τέχνη δεν αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο, αλλά γίνεται το μέσο μέσα από το οποίο ο θεραπευόμενος επικοινωνεί, επιλύει συγκρούσεις και διαχειρίζεται τα δύσκολα συναισθήματα. Μέσα από την δημιουργική διαδικασία το άτομο μπορεί να αναπτύξει τις διαπροσωπικές του σχέσεις, τις κοινωνικές του δεξιότητες και να βελτιώσει την αυτοεικόνα του.
• Η Εικαστική ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει σε συναισθηματικό επίπεδο παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους σε στρεσογόνες και απαιτητικές περιόδους της ζωής τους. Η τέχνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για πρόληψη συναισθηματικών δυσκολιών, μειώνοντας το άγχος, κατάθλιψη, φοβίες καιεμμονές, αναπτύσσοντας δεξιότητες και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του ατόμου. Ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευμένου, η εικαστική ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει ατομικά, σε ζευγάρια, ομαδικά ή συστημικά (π.χ. στα μέλη μιας οικογένειας).
• Η Εικαστική ψυχοθεραπεία ακολουθεί τη βασική αρχή των νέων ολιστικών εξατομικευμένων παρεμβάσεων και προσαρμόζεται στο επίπεδο και τις ανάγκες όλων των ατόμων, ανεξαρτήτως ικανοτήτων, διάγνωσης ή δεξιοτήτων. Αυτό συμπεριλαμβάνει μαθησιακές δυσκολίες, αναπηρίες, συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, μη-αναστρέψιμες, χρόνιες ή νευρολογικές παθήσεις.
• Η εικαστική θεραπεία θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη και εναλλακτική
θεραπευτική μέθοδος για κάποιες ευπαθείς ομάδες ( άτομα που υποφέρουν από σύνθετο τραύμα ή γνωστικές στρεβλώσεις), αφού παρέχει την ευκαιρία για ένα μη λεκτική επικοινωνίας/ έκφρασης. Ως εκ τούτου, επιτρέπει σε παιδιά και ενήλικες που δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους να εκφραστούν χωρίς να μιλήσουν.
• Η Εικαστική ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες παραδοσιακές παρεμβάσεις.
• Η Εικαστική Θεραπεία ως επάγγελμα συνδυάζει τις ψυχοθεραπευτικές θεωρίες και τις εικαστικές τέχνες. Για αυτό το λόγο οι εικαστικοί θεραπευτές είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και υποχρεούνται να αποκτήσουν πτυχίο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πεδίο τέχνης ή γενικών ανθρωπιστικών σπουδών (ψυχολογία , ανθρωπολογία, παιδαγωγικά) και μετά για εξειδίκευση να ακολουθήσουν ένα εντατικό διαιτές μεταπτυχιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα ψυχολογίας, θεωρητικά μαθήματα εικαστικής ψυχοθεραπείας, εργαστήρια τέχνης, πρακτική άσκηση, κλινική και ακαδημαική εποπτεία καθώς και προσωπική ψυχοθεραπεία.
• Η εικαστική θεραπεία δεν είναι ψυχαγωγική δραστηριότητα ή ένα μάθημα τέχνης, παρόλο που κάποτε είναι διασκεδαστική. Η χρήση ζωγραφικής, συμβόλων και μεταφορών λειτουργούν ως μη απειλητικά εργαλεία ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και διευκολυντικό περιβάλλον χωρίς λογοκρισία και κριτική στο πλαίσιο μιας τριμερούς σχέσης μεταξύ του πελάτη, του θεραπευτή και του έργου τέχνης.
• Tέλος η Νευροεπιστήμη δείχνει όλο και περισσότερο τη σημασία και την αξία των θεραπειών μέσω τεχνών (όπως τη μουσικοθεραπεία, εικαστική θεραπεία, χοροθεραπεία, δραματοθεραπεία, παιχνιδοθεραπεία) τόσο για τη γνωστική όσο και για την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου αφού η δημιουργική διαδικασία της τέχνης ενεργοποιεί πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Η εικαστική θεραπεία εξασκεί ολόκληρο τον εγκέφαλο και υποστηρίζει της ολοκλήρωσης πλαστικότητα του εγκεφάλου και την υγιής λειτουργία του και ίσως ενεργοποιείει και διαχειρίζεται το τραύμα.
Χρήσιμες ιστοσελίδες:
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
http://carta-ngo.org/?page_id=148&lang=en
ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
https://www.baat.org/
ΕΥΡΩΑΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ https://www.arttherapyfederation.eu/