Cupping -Bekam Sunnah

Cupping -Bekam Sunnah Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Cupping -Bekam Sunnah, Medical Center, Johor Bahru.

18/04/2021

๐Ÿ”Š TAKLIMAT PERCUMA KEPADA SEMUA โ€ผ๏ธ

Mencari Program Kemahiran Dengan Jaminan Kerjaya โ“โ“
๐Ÿ’ก Ingin Belajar Secara Percuma โ“โ“

Kami akan mengadakan Taklimat SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA (SKM 3), DIPLOMA KEMAHIRAN MALAYSIA, VOCATIONAL TRAINING OPERATION (VTO) secara PERCUMAโ€ผ๏ธ

Tarikh: 24hbApril 2021 (Sabtu)
Masa: 10 Pagi
Tempat: NUR SKILLS ACADEMY, No 1A, Jalan Ledang 25, Taman Bukit Tiram, 81800, Ulu Tiram, Johor.

๐Ÿ“ž Untuk tempahan segera hubungi nombor yang tertera:

http://www.wasap.my/+60187922077/TAKLIMATPERCUMA
http://www.wasap.my/+60138288420/TAKLIMATPERCUMA

08/05/2020

JADUAL KEHIDUPAN HARIAN YG DISUSUN OLEH USTAZ ISMAIL KAMUS ๐ŸŒณ

1. Bangun Malam (sekitar jam 3 pg)
- Mandi dan ambil wuduk

2. Solat Sunat Wuduk.

3. Solat Sunat Taubat.

4. Solat Sunat Tahajjud (8 rakaat).

5. Solat Sunat Hajat (mintak Allah makbulkan permintaan kita, bila2 masa kita mintak).

6. Solat Sunat Witir 3 rakaat.

7. Istighfr

( ุฃูŽุณู’ุชูŽุบู’ููุฑู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูŽ ุงู„ู’ุนูŽุธููŠู…ูŽ ุงู„ูŽู‘ุฐููŠ ู„ูŽุง ุฅูู„ูŽู‡ูŽ ุฅูู„ูŽู‘ุง ู‡ููˆูŽ ุงู„ู’ุญูŽูŠูŽู‘ ุงู„ู’ู‚ูŽูŠูู‘ูˆู…ูŽ ูˆูŽุฃูŽุชููˆุจู ุฅูู„ูŽูŠู’ู‡ ) 100X

8. Tahlil
( ู„ุงูŽ ุฅูู„ูŽู‡ูŽ ุฅูู„ูŽู‘ุงุงู„ู„ู‡ ) 300X

9. Baca Doa Nabi Yunus

( ู„ุงูŽุงู•ูู„ูŽู‡ูŽ ุงู•ูู„ุงู‘ูŽ ุงู”ูŽู†ู’ุชูŽ ุณูุจู’ุญูŽุง ู†ูŽูƒูŽ ุงู•ูู†ู‘ููŠู’ ูƒูู†ุชู ู…ูู†ูŽ ุงู„ุธู‘ูŽุง ู„ูู…ููŠู’ู†ูŽ ). 40x

10. Tasbih 40x

( ุณูุจู’ุญูŽุงู†ูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ูˆูŽ ุงู„ู’ุญูŽู…ู’ุฏู ู„ูู„ูŽู‘ู‡ู ูˆูŽ ู„ุงูŽ ุงูู„ู‡ูŽ ุฅูู„ุงูŽู‘ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ูˆูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุฃูŽูƒู’ุจูŽุฑู ) 40X

11. Solat Sunat Fajar.

12. Solat Subuh.

13. Baca Yaassin lepas subuh.

14. Solat Sunat Dhuha 6 rakaat.

15. Solat Zohor.
- Solat sunat sebelum
- Solat sunat selepas

16. Solat Asar.
- Solat sunat sebelum

17. Solat Maghrib.
- Solat sunat selepas

18. Solat Isya'
- Solat sunat sebelum
- Solat sunat selepas

19. Sebelum tidur baca :
- Al-Quran
- surah Al-Mulk
- surah Sajjadah
- surah Al-Waqiah

20. Setiap hari mesti sedekah, walaupun sedikit.

โ€œ Didunia bukan tempat untuk berehat, tetapi tempat untuk beribadat."

Ustaz Ismail Kamus โค๏ธ

Kata Ulama, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi :

๐Ÿ”ธAllah akan sibukkan kita dengan urusan dunia.
๐Ÿ”ธ Allah akan sibukkan kita dengan urusan anak-anak.
๐Ÿ”ธAllah akan sibukkan kita dengan urusan perniagaan.
๐Ÿ”ธAllah akan sibukkan kita dengan harta.
๐Ÿ”ธ Allah akan sibukkan kita dengan mencari pengaruh pangkat dan kuasa.

๐Ÿ”ธAlangkah ruginya kerana kesemuanya itu akan kita tinggalkan. Sekiranya kita mampu bertanya pada orang-orang yang telah pergi terlebih dahulu menemui Allah SWT dan jika mereka diberi peluang untuk hidup sekali lagi sudah semestinya mereka memilih tidak lagi akan bertarung bermati-matian untuk merebut dunia.

๐Ÿ”ธTujuan kita diciptakan adalah untuk menyembah Allah dan beribadat kepada Allah SWT. Sebenarnya apa yang kita dapat dari habuan dunia ini telah pun ditentukan oleh Allah SWT.

๐Ÿ”ธ Kita mungkin cemburu apabila melihat orang lain lebih daripada kita dari segi gaji, pangkat, harta, kereta mewah dan rumah besar.

๐Ÿ”ธ Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat ilmu dan amalan orang lain lebih daripada kita. Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat orang lain bangun disepertiga malam untuk solat tahajjud.

๐Ÿ”ธKita cemburu melihat orang lain tukar kereta baru, tetapi jarang kita cemburu melihat orang lain boleh khatam Al-Quran sebulan 2 kali.

๐Ÿ”ธKesemua petanda-petanda ini menunjukkan dunia akhir zaman apabila duit, pangkat dan harta mengatasi segalanya.

๐Ÿ”ธ Setiap kali menyambut hari jadi kita sibuk hendak raikan sebaik mungkin tetapi kita telah lupa dengan bertambahnya umur kita maka kita akan dipanggil oleh Allah SWT semakin dekat.

๐Ÿ”ธ Kita patut bermuhasabah mengenai bekalan ke satu perjalanan yang jauh yang tidak akan kembali lagi buat selama-lamanya.

๐Ÿ”ธSesungguhnya mati itu benar, alam kubur itu benar, pertanyaan munkar dan nakir itu benar, mahsyar Allah itu benar, syurga dan neraka itu benar.

(Jom kita kongsikan tazkirah ringkas yang banyak memberi kesedaran bahawa dunia ini hanya sementara dan Akhirat itu kekal abadi)

๐Ÿƒ๐ŸŒนtazkirah hati๐ŸŒน๐Ÿƒ

ilmu ini utk peringatan semua

13/02/2020
Allhamdullilah hari ni selesai bekam customerโœ”๏ธ๐Ÿ˜ŠKepada sesiapa yang rasa nak berbekam bole datang ke kedai kami di Pusat...
14/01/2020

Allhamdullilah hari ni selesai bekam customerโœ”๏ธ๐Ÿ˜Š
Kepada sesiapa yang rasa nak berbekam bole datang ke kedai kami di Pusat Terapi An-Nur di ulu tiram

Utk appoinment bole direct call kamiโœ…

Berbekam kurangkan kesakitan
Amalan berbekam mengeluarkan darah kotor dalam tubuh berupaya mengurangkan gejala penyakitโœ…

Prosedur bekam basah atau atau bekam darah dilakukan mengikut syarat asas membantu mengurangkan derita sakit seperti darah tinggi, jantung, diabetes, migrain dan kolesterol dalam darahโœ…โœ”๏ธ

Namun disebabkan kurang maklumat sebahagian besar pesakit diabetes, umpamanya mengelakkan khuatir membawa kesan luka yang lebih serius.

Pesakit kencing manis mengaku mereka tidak berani melakukannya kerana terlalu percaya andaian diabetes menjadi lebih serius, selain trauma terhadap darah๐ŸŒก๏ธ

Tanpa mereka sedari, ia antara rawatan untuk mengurangkan masalah kencing manis dengan menurunkan paras gula dalam darah๐ŸŒก๏ธโœ…

Turunkan paras insulin dalam darah

Pengamal Perubatan Alternatif Terapi (Bekam), Dr Rosmawati Mohamed, berkata bekam basah membantu pesakit kencing manis menurunkan paras insulin.

Rawatan secara sistematik mengikut prosedur asas terapi, selain pemantauan jurubekam membantu pesakit mendapatkan manfaat.

โ€œMengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) British Company Sosiety (BCS), jurubekam terlebih perlu melakukan pemeriksaan awal dengan mengetahui sejarah pesakit sebelum prosedur dijalankan.

โ€œPesakit tidak boleh mengharapkan rawatan bekam semata-mata untuk pulih sepenuhnya, mereka perlu tingkatkan disiplin mengurangkan pengambilan makanan tinggi gula menerusi amalan makan secara sihat,โ€ katanya.

Dr Rosmawati berkata demikian ketika ditemui sempena Wacana bertajuk Darah, Bekam dan Urut dari perspektif Etno-Sains Perubatan Alam Melayu, anjuran Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), di Bangi baru-baru ini.

Terapi kurangkan kesakitan

Garis Panduan Amalan Perubatan Tradisional dan Komplementari: Bekam Kementerian Kesihatan, menyatakan rawatan tradisional seperti sebagai sebahagian daripada terapi alternatif mengurangkan kesakitan.

Sebagai contoh, berbekam mengeluarkan darah kotor dan toksin dari badan cara torehan pada badan, menggunakan tanduk atau cawan panas yang ditelungkupkan pada tempat ditoreh tadi.

Darah yang keluar kesan torehan adalah sel darah merah yang kotor dan rosak selepas tamat tempoh 120 hari.

Berdasarkan tempoh itu, beliau menggalakkan rawatan bekam basah dilakukan tiga atau empat bulan sekali. Jika darah kotor tidak dibersihkan dan hanya mengalir di sekitar salur darah, kesannya boleh menyebabkan saluran tersumbat.

Kaedah torehan yang sempurna, menggunakan pisau cukur yang diubahsuai dengan mematahkan sebahagian menjadi satu mata. Kedalaman pisau cukur berkenaan perlu tidak melebihi dua milimeter.

โ€œKedalaman itu sudah memadai untuk memberi kesan torehan berkesan iaitu tidak terlalu dalam atau cetek. Pastikan pisau tidak digunakan berulang kali sebaliknya dipakai buang.

โ€œKebanyakan pengamal bekam selesa menggunakan jarum khusus bekam yang memantul untuk mencucuk bahagian yang hendak dibekam,โ€ katanya.

Patuhi 10 titik bekam

Terdapat 10 titik bekam tradisional mengikut sunnah pada seluruh tubuh tetapi boleh lebih banyak mengikut mengikut masalah yang dihadapi berdasarkan keperluan setiap individu.

Biarpun titik bekam boleh dilakukan seluruh tubuh, namun beliau berkata, rawatan itu tidak boleh dilakukan terlalu banyak untuk satu sesi.

Pesakit disaran melakukannya pada kuantiti lima hingga 10 cawan untuk satu sesi rawatan.

Pesakit juga dinasihat mengambil vaksin terlebih dulu sebelum melakukan prosedur berkenaan.

Jumlah darah yang keluar dari tubuh juga tidak boleh terlalu banyak. Dianggarkan antara 50 hingga 60 mililiter (ml) sekali rawatan kerana bimbang boleh memudaratkan kesihatan.

Selain lebam dan luka mengambil masa lama sembuh, kesan lebih buruk yang tidak diingini boleh berlaku selepas prosedur bekam ialah penyakit hepatitis B dan C serta HIV yang merebak melalui darah.

Pastikan pusat rawatan mematuhi amalan standard bagi mengelak kemungkinan berlaku jangkitan.

Lebih membimbangkan sekiranya pesakit dalam keadaan yang tidak bersedia atau cergas untuk bekam, selain risiko menyebabkan kematian, Namun setakat ini, tiada laporan dan tidak pernah berlaku kematian kerana bekam.

INFO: Berbekam mengikut prosedur

โ†’ Segelintir masyarakat di negara melakukan bekam terhadap anak kecil seawal usia tiga atau empat tahun. Anak terlalu kecil tidak sesuai kerana sistem antibodi masih kuat.

โ†’ Standard prosedur BCS menetapkan had usia 16 tahun bagi individu yang layak berbekam.

โ†’ Disarankan mengehadkan usia boleh mula bekam pada usia 12 tahun kerana lebih fleksible.

โ†’ Pada usia berkenaan individu boleh memahami fungsi bekam dan mudah memberi kerjasama sepenuhnya. Syarat tertakluk kepada kebenaran ibu bapa dan penjaga.

Panduan asas berbekam

Sebelum bekam

โ†’ Digalak berpuasa, bergantung kepada keadaan - bimbang letih asalkan tidak memudaratkan kesihatan pesakit.

โ†’ Ambil makanan ringan. jarakkan tempoh dua jam sebelum berbekam.

โ†’ Elak minuman manis Selepas bekam

โ†’ Elak aktiviti lasak

โ†’ Elak terus mandi sejurus selepas berbekam.

โ†’ Jarakkan antara dua jam atau mandi keesokan hari.

โ†’ Elak melakukan hubungan kelamin dalam tempoh 24 jam

ANDA NAK BERBEKAM? TEMUI KAMI DI PUSAT TERAPI ANNUR ULU TIRAM. TEL : 010-7090971

Address

Johor Bahru
81800

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Cupping -Bekam Sunnah posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
Share on Pinterest Share on Reddit Share via Email
Share on WhatsApp Share on Instagram Share on Telegram

Category