30/10/2025
๐๐๐ฆ๐๐ฎ๐ญ๐๐ง ๐๐๐๐ ๐๐๐ง ๐๐จ๐๐๐ : ๐๐๐ฅ๐๐ค ๐๐ฎ๐๐๐ฒ๐ ๐๐ข๐๐ฎ๐ฉ ๐๐ข๐ก๐๐ญ
26 Oktober 2025 | KUCHING โ Sambutan Bulan Malaysia Sihat Sejahtera (BMSS) dan ๐๐ฐ๐ณ๐ญ๐ฅ ๐๐ฉ๐บ๐ด๐ช๐ค๐ข๐ญ ๐๐ค๐ต๐ช๐ท๐ช๐ต๐บ ๐๐ข๐บ (WoPAD) Peringkat Negeri Sarawak 2025 yang berlangsung selama dua hari di Mydin Vista Tunku berjaya menarik penyertaan pelbagai lapisan masyarakat, dalam usaha memupuk gaya hidup sihat dalam kalangan komuniti.
Dirasmikan oleh YBhg. Dato Wee Hong Seng, Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS), mewakili Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Prof. Dr. Sim Kui Hian, sambutan BMSS dan WoPAD tahun ini diserikan dengan pelbagai aktiviti menarik seperti Pertandingan Bakat Miak Kuching, 3R Runway, Aerobicthon, dan Pertandingan Mewarna Warga Veteran. Turut diadakan ialah sesi pocket talk, kuiz kesihatan, reruai pameran interaktif dan perkhidmatan kesejahteraan kesihatan Wellness on Wheels (WoW) serta saringan kesihatan percuma kepada pengunjung.
YBrs. Dr. Veronica Lugah, Pengarah Kesihatan Negeri Sarawak dalam ucapan aluannya merakamkan penghargaan kepada pihak Pengurusan Mydin Vista Tunku atas kerjasama menjayakan program ini, menjadikan mereka rakan strategik selaras dengan pendekatan ๐๐ฉ๐ฐ๐ญ๐ฆ ๐ฐ๐ง ๐๐ข๐ต๐ช๐ฐ๐ฏ di bawah Agenda Nasional Malaysia Sihat (ANMS).
Dr. Veronica menyatakan harapan agar program seumpama ini diteruskan setiap tahun bagi meningkatkan kesedaran masyarakat tentang kepentingan gaya hidup sihat. Kesihatan, menurut beliau, bukan sekadar tiada penyakit tetapi keupayaan menikmati kehidupan dengan tenaga dan kesejahteraan.
Sambutan BMSS dan WoPAD merupakan inisiatif utama di bawah Agenda Nasional Malaysia Sihat (ANMS), yang bertujuan membentuk masyarakat Malaysia yang sihat dan produktif melalui pendekatan menyeluruh melibatkan pelbagai pihak.
Tema tahun ini, โBudayakan Hidup Sihat, Kukuhkan Imuniti Badanโ, dilihat sangat relevan dengan keperluan semasa, khususnya dalam memperkukuh daya tahan tubuh melalui amalan gaya hidup sihat. Lima fokus utama program ini ialah aktiviti fizikal, pemakanan sihat, kesihatan mental, bebas rokok dan v**e, serta kebersihan persekitaran dan kesihatan diri.
Pemilihan Mydin Vista Tunku sebagai lokasi sambutan turut selari dengan konsep ๐๐ฆ๐ข๐ญ๐ต๐ฉ ๐๐ณ๐ฐ๐ฎ๐ฐ๐ต๐ช๐ฏ๐จ ๐๐ข๐ญ๐ญ, yang menyediakan persekitaran kondusif untuk aktiviti kesihatan seperti berjalan dalam pusat membeli-belah. Dato Wee Hong Seng turut menyeru agar pengusaha pusat beli-belah memainkan peranan aktif dalam mempromosikan gaya hidup sihat melalui pelbagai saluran komunikasi dan penglibatan komuniti.
Antara acara yang mencuri perhatian ialah persembahan silat oleh Kelab Silat Sang Elang, melibatkan 25 pesilat yang mempersembahkan demonstrasi senjata dan aksi sparring bersama penonton. Persembahan ini menonjolkan silat sebagai bentuk senaman yang menyumbang kepada kesihatan fizikal dan mental.
Hadir sama memeriahkan majlis perasmian ialah:
โข Dr. Nazarudin bin Bahari, Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Kesihatan Awam)
โข โ Tuan Banges Munga, Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Pengurusan)
Adalah diharapkan sambutan BMSS dan WoPAD tahun ini menjadi pemangkin kepada perubahan tingkah laku masyarakat ke arah pembudayaan hidup sihat secara menyeluruh.