03/12/2017
2. NAFSU LAWWAMAH (MENCELA)
Di dalam Al-Quran, Allah berfirman yg bermaksud:
โ Aku bersumpah dengan nafsu lawwamah (mencela dan pengkritik diri). โ (Al-Qiamah: 2)
Nafsu lawwamah ialah nafsu yang selalu mengkritik atau mencela diri sendiri apabila berlaku sesuatu kejahatan dosa atas dirinya.
Contohnya, apabial tertinggal solat, hatinya menyesal dan segera memohon ampun kepada Allah dan mengqadhakannya. Bila terlajak berbuat dosa, ia segera menyesal. Walaubagaimana pun, untuk berbuat kebajikan dan taat, ia masih terasa berat dan dilakukan dalam keadaan terpaksa dan tidak terasa nikmat.
Nafsu lawwamah lebih tinggi sedikit daripada nafsu ammarah kerana orang ini melakukan sesuatu dengan ilmu dan kenal kejahatan dengan ilmu. Namun, hatinya masih lemah dan nahsunya masih rakus dan banyak mazmumah. Cuma dia mudah tersedar bila ditegur. Walaupun hatinya boleh dan mudah terdorong kearah ibadah dan kebaikan tetapi nafsunya masih belum dapat ditundukkan sepenuhnya.
Sabda Rasulullah SAW:
โ Apabila Allah menghendaki kebaikan kepada seseorang, maka Allah akan menjadikan untuknya penasihat dari hatinya (sendiri). โ (Riwayat Abu Mansur Ad-Dailami)
SIFAT SIFAT ORANG YANG BERNAFSU LAWWAMAH:
1. Mencela kesalahan diri sendiri.
2. Selalu berfikir (bertafakur) mengenang dosa dan keburukan.
3. Rasa takut bila rasa bersalah.
4. Mengkritik terhadap apa jua yang dikatakan kejahatan.
5. Mudah merasa riyaโ yaโni hendak menunjuk nunjuk kepada orang apabila membuat kebaikan.
6. Mudah merasa sumโah, iaitu ingin mmperdengarkan atau mmberitahu kepada orang sesuatu kebajikan yang dibuatnya supaya mendapat pujian orang.
7. Mudah juga merasa ujub, iaitu perasaan yang melonjak lonjak dalam hati, merasakan diri lebih lebih baik daripada orang lain, walaupun pada zahirnya ia menunjukkan sifat tawadhuโ atau tidak mahu terkenal atau pemurah.
8. Lain lain sifat mazmumah dlm hati masih tidak mampu dilawan dan sedang menguasai hatinya.
Martabat nafsu lawwamah terletak pada kebanyakan orang awam. Syurga untuk orang martabat ini tidak terjamin, kecuali setelah mndapat kemapunan Tuhan dan rahmat-Nya.
Jalan selamat utuk orang yang bersifat nafsu lawwamah ialah perlu sntiasa brgaul dengan orang baik dan sentiasa berada dalam lingkungan (suasana) baik. Ia hendaklah menjauhi kawan kawan dan suasana jahat, kerana hatinya mudah tergoda dan terikut terikut kejahatan.
Selain itu, orang yang brsifat atau yang berada pada makam nafsu ini hendaklah:
a) Belajar dan berusaha untuk melatih diri bermujahadah bagi melawan hawa nafsu dengan cara menanamkan benci kepada maksiat dan menanamkn rasa cinta kepada kebajikan.
b) Dibantu p**a dengan zikrullah supaya hati lebih lembut.
c) Setelah itu dibantu lagi dengan berdoa memohon pertolongan Allah untuk memudahkn melawan nafsunya itu.
d) Hendaklah juga dipimpin guru mursyid.
Mohon Share Untuk Pengetahun Dan Penambahan Ilmu Untuk Semua
Jangan Lupa Like Page Saya
https://www.facebook.com/bekammedik.tanahmerah/