28/05/2020
KENALI APA ITU ALOPECIA AREATA
Saya percaya, majoriti daripada korang tidak pernah dengar nama penyakit ini, Alopecia Areata. Tapi jika saya katakan botak bertompok, mesti korang tahu kan? Silap haribulan, korang yang baca artikel ini pun mengalaminya sendiri!
Alopecia Areata adalah penyakit dimana rambut mengalami keguguran yang teruk di satu-satu tempat sahaja. Tidak merebak ke kawasan lain. Apa yang menarik, anda tidak akan tahu korang mengalami Alopecia Areata kerana korang tidak akan nampak apa yang berlaku diatas kepala.. melainkan ditegur oleh orang lain!
Tompokan ini bermula kecil dan kemudian menjadi semakin besar. Apabila dua tompok bertemu, ianya akan menjadi satu tompok yang besar.
Penyakit ini bermula apabila sistem imunisasi menyerang folikel rambut, sehingga menyebabkan rambut gugur dari kepala. Dan untuk pengetahuan anda juga, Alopecia Areata tidak hanya berlaku pada kulit kepala, ianya boleh merebak sehingga ke kening anda. Ianya boleh berlaku dengan sangat perlahan atau sangat pantas, bergantung pada tahap imunisasi anda.
Dan masalah ini boleh menjadi lebih kronik lagi, dimana tompokan tersebut merebak ke seluruh kepala sehingga anda mengalami botak keseluruhan kepala. Penyakit ini dinamakan sebagai Alopecia Totalis. Lebih menakutkan, rambut anda akan mustahil untuk tumbuh semula. Akar rambut telah mati.
Berita baiknya, Alopecia Areata masih boleh dirawat dengan Lunalyra, jom dapat kan Lunalyra sekarang! .
Atau layari laman web 👇👇
www.lunalyracomel.com
www.lunalyracomel.com
www.lunalyracomel.com