26/09/2025
๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐ ๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐
๐๐๐ง๐๐ซ๐๐ฌ๐ข ๐๐ข๐ก๐๐ญ ๐๐๐ซ๐ฆ๐ฎ๐ฅ๐ ๐๐๐ซ๐ข ๐๐๐๐ ๐๐๐ซ๐ข ๐๐๐ซ๐ญ๐๐ฆ๐.
โ๐๐ง๐๐ค ๐๐๐ฅ๐๐ฒ๐ฌ๐ข๐, ๐๐ง๐๐ค ๐๐๐๐๐ก: ๐๐ข๐ก๐๐ญ ๐๐๐ซ๐ฌ๐๐ฆ๐ ๐๐๐๐โ
๐๐จ๐ญ๐ ๐๐ข๐ง๐๐๐๐ฅ๐ฎ, ๐๐ ๐๐๐ฉ๐ญ๐๐ฆ๐๐๐ซ ๐๐๐๐ โ Majlis Peluncuran Karnival 1000 Hari Pertama Kehidupan Peringkat Negeri Sabah 2025 telah berlangsung dengan penuh meriah di Sabah International Convention Centre (SICC). Program ini dirasmikan oleh Pengarah Kesihatan Negeri Sabah, YBrs. Dr. William Gotulis, dengan kehadiran pelbagai pihak dari agensi kerajaan, NGO, pemimpin komuniti dan ibu bapa.
1000 Hari Pertama: Tempoh Emas Kesihatan Kanak-kanak
Seribu hari pertama kehidupan โ dari kehamilan sehingga usia dua tahun โ merupakan tempoh kritikal dalam membentuk masa depan kesihatan seorang insan.
โDalam tempoh ini, 70% perkembangan otak berlaku, sistem imun mula matang, dan asas kesihatan sepanjang hayat dibina. Kekurangan nutrisi atau penjagaan kesihatan yang tidak mencukupi boleh menyebabkan masalah tumbesaran, prestasi pembelajaran rendah dan risiko penyakit kronik di kemudian hari.
Pelbagai inisiatif telah digerakkan termasuk saringan status pemakanan ibu hamil, pemberian suplemen zat besi dan asid folik, promosi penyusuan susu ibu, program pemulihan kanak-kanak kurang zat makanan (PPKZM), kempen kesedaran komuniti, dan intervensi obesiti melalui kerjasama dengan sekolah.
Karnival ini menjadi platform interaktif untuk ibu bapa mempelajari penyediaan makanan sihat, kanak-kanak menyertai aktiviti permainan aktif, dan komuniti berkongsi pandangan dengan pakar kesihatan.
Usaha bersepadu ini dilihat dapat mengurangkan kadar anemia wanita hamil kepada bawah 7.0% di Sabah, menurunkan prevalens bantut dan memperlahankan kadar obesiti kanak-kanak.
Majlis diakhiri dengan perasmian karnival serta seruan bersama โAnak Malaysia, Anak Sabah: Sihat Bersama 2030โ, sebagai simbol komitmen membina generasi Sabah yang lebih sihat dan produktif
๐๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐
Antara aktiviti-aktiviti menarik yang telah dijalankan sepanjang karnival ini adalah:
1. Perkongsian ilmu oleh Pakar Perubatan Keluarga, Pegawai Perubatan, Pegawai Pemakanan dan Jururawat seperti:
a. Sesi interaktif bertajuk Loopholes in 1000 days of Life (Ibu Hamil) dan Hidup untuk makan, Makan untuk hidup : (Pengenalan pemakanan bayi dan kanak-kanak)
b. Forum bertajuk Husband : Your Wife Is Fragile
c. Demonstrasi cara memandikan bayi, cara menukarkan lampin bayi serta demo masakan resipi sihat untuk bayi
2. Permainan interaktif seperti kuiz kahoot dan permainan untuk menguji kefahaman ibu bapa selepas mengikuti sesi perkongsian ilmu dan lawatan ke pameran.
3. Pameran:
a. Kesihatan pemakanan mengikut kitaran hidup bermula dari pra kehamilan yang merangkumi saringan hemoglobin dibawah program HER (Healthy Eating Responsibility for Women), fasa kehamilan, fasa bayi lahir sehingga 6 bulan yang merangkumi penyusuan susu ibu dan fasa kanak-kanak oleh Pegawai Pemakanan, Jururawat dan Ahli Kumpulan Sokongan Susu Ibu (AKSSI)
b. Bahagian Farmasi, JKN Sabah
c. Pameran dan perkhidmatan bas pergigian bergerak dari Bahagian Pergigian, JKN Sabah
d. Wellness Hub Putatan
4. Pemeriksaan Pap smear dari KKIA Pekan
5. Suntikan imunisasi MR SIA oleh KK Kebajikan
6. Kerjasama dari FAMA Sabah turut memeriahkan suasana dengan Kempen Makan Buah secara percuma kepada semua pengunjung dan jualan Agro Madani.
7. Pertandingan mewarna untuk kanak-kanak tadika perpaduan seramai 100 orang.