20/10/2016
[KENAPA HARUS BERBEKAM SECARA KONSISTEN/BERFASA]
Assalamualaikom WBT...
Berbekam bukan hanya setakat membuang darah/cecair kotor sahaja. Ia lebih daripada itu. Ia merangsang organ2 sasaran supaya kekal atau kembali efisien. Ia juga merangsang perembesan hormon2 tertentu di dalam badan yg mana fungsinya juga untuk mengekalkan atau mengembalikan tahap kesihatan badan. Kajian saintifik seluruh dunia berulang2 kali mendapati bekam sangat efisien mengawal parameter2 hati dan ginjal, menurunkan tekanan darah tinggi, menurunkan paras kolesterol, gula& lemak, menurunkan suhu badan yg panas, melegakan ketegangan jiwa, mengurang atau menghilangkan kesakitan dan sebagainya jika dilakukan secara konsisten dan betul. Namun masih ramai yang kurang faham terutama mereka yg ada masalah kesihatan, tentang keperluan terapi ini dibuat secara konsisten. Konsisten di sini bukanlah utk selama2nya seperti makan ubat darah tinggi atau kencing manis. Konsisten di sini bermaksud dibuat berulangkali dengan tujuan untuk mengoptimumkan tahap keberkesanan rawatan bekam. Berfasa p**a bermaksud dibuat berperingkat mengikut jarak waktu tertentu bergantung kepada tahap kesihatan semasa pesakit. Ini akan bergantung kepada samada keputusan darah(spesimen), tanda2 tertentu atau aduan pesakit sendiri. Fasa pertama rawatan bekam biasanya dibuat setiap 1-2 bulan(promotif/kuratif)sekali selama sekurang2nya 3 - 4 kali. Jika tiada perubahan positif ia mungkin terpaksa dilakukan lebih daripada itu. Jika ada perubahan signifikan, fasa kedua(rehabilitatif) boleh dibuat setiap 3 atau 4 bulan sekali selama beberapa kali. Setiap kali ada peningkatan tahap kesihatan ketara pada setiap kali itulah juga fasa berubah iaitu kekerapan bekam boleh dijarakkan sehingga 5- 6 bulan sekali(rehabilitatif) Kpd mereka yg sihat dan ingin mengekalkan/meningkatkan sistem pertahanan badan dicadangkn berbekam 3 - 6 bulan sekali sbg langkah pencegahan (preventif). Bukankah mencegah itu lebih baik daripada mengubati??
Bagaimanapun pilihan di tangan anda sendiri. Anda boleh jadi sudah tahu atau tidak tahu anda ada masalah kesihatan. Klu disahkan ada penyakit dan ada ubat diberi oleh doktor makanlah ia ikut peraturan. Jgn berhenti tanpa arahan doktor. Jika anda blm bersedia mkn ubat hospital/doktor dan mahu sembuh dgn cara bekam dengarlah nasihat jurubekam(bertauliah) anda. Klu anda ingin makan ubat dan juga berbekam pun tiada masalah. Ada beberapa kajian mendapati bekam dapat meningkatkan keberkesanan ubat-ubatan kimia , memendekkan tempoh rawatan dan ini sdh tentu boleh mengurang kos rawatan moden. Bekam bukan satu2nya cara untuk anda sembuh secara total. Masih ada banyak cara lain juga. Bekam saja kalau dibuat bersendirian mungkin kurang berkesan pada sesetengah pesakit. Ia perlu dikombinasi dengan Amalan Cara Hidup Sihat iaitu dengan kawalan/pengambilan makanan atau herba tertentu, senaman regular, tidur yg cukup, pengambilan air putih yg cukup, dpt mengawal tekanan dgn baik, sentiasa berfikiran positif, solat, berpuasa dsbnya.
Percayalah jika terapi bekam sunah Rasullullah yg telah dipraktik selama ribuan tahun di hampir segenap pelosok dunia ini dikombinasi dgn Amalan Cara Hidup Sihat yg berterusan inshaAllah boleh menjadi antara kaedah perubatan terbaik. Pilihan di tangan anda. Mudah2an kita semua dirahmati Allah, diberi kesihatan berpanjangan, disembuhkan penyakit dan berpeluang melipatgandakan ibadah sebelum dijemput "KEMBALI". Hubungi Jurubekam(bertauliah) di kawasan anda dan buat temujanji.😊
Jurubekam lelaki En Safar(+60 12-816 7659)
Jurubekam Wanita Pn Ani(0198208658)