Segelas Berdua

Segelas Berdua Info kesihatan lelaki, maskulin dan herba sampingan

Ketika Waktu Semakin Singkat dan Masa Kehilangan BerkahnyaRasulullah ﷺ mengingatkan kita bahwa semakin dekat Hari Kiamat...
11/09/2022

Ketika Waktu Semakin Singkat dan Masa Kehilangan Berkahnya

Rasulullah ﷺ mengingatkan kita bahwa semakin dekat Hari Kiamat, waktunya semakin singkat dan cepat, selain itu waktu mulai kehilangan berkahnya

DALAM sebuah hadits, Rasulullah ﷺ mengingatkan kita bahwa semakin dekat hari kiamat, manusia akan merasa waktunya semakin singkat. Dunia saat ini begitu penuh dengan hal-hal luar biasa yang sedang terjadi sehingga mereka merasa bahwa Hari Kiamat hampir tiba.

DALAM sebuah hadits, Rasulullah ﷺ mengingatkan kita bahwa semakin dekat hari kiamat, manusia akan merasa waktunya semakin singkat. Dunia saat ini begitu penuh dengan hal-hal luar biasa yang sedang terjadi sehingga mereka merasa bahwa Hari Kiamat hampir tiba.

Hal ini menunjukkan kepada kita bahwa manusia yang hidup di akhir zaman akan menghadapi berbagai ujian, fitnah dan cobaan yang cukup menantang. Ini karena, hanya dengan iman yang kuat dan dengan pengetahuan yang otentik akan menyelamatkan kita semua dari ujian, fitnah, dan cobaan ini.

Waktu atau masa yang berlalu dengan cepat atau singkat termasuk dalam tanda-tanda kiamat sudah dekat. Hal ini berdasarkan beberapa hadits shahih, dan sabda Rasulullah ﷺ :

لَا تَقُومُ السَّاعَةُ حَتَّى يَتَقَارَبَ الزَّمَانُ فَتَكُونُ السَّنَةُ كَالشَّهْرِ وَالشَّهْرُ كَالْجُمُعَةِ وَتَكُونُ الْجُمُعَةُ كَالْيَوْمِ وَيَكُونُ الْيَوْمُ كَالسَّاعَةِ وَتَكُونُ السَّاعَةُ كَالضَّرَمَةِ بِالنَّارِ

“Dari Abu Hurairah, Nabi ﷺ berkata: Kiamat tidak akan terjadi hingga waktu terasa berlalu begitu cepatnya. Satu tahun terasa seperti satu bulan, satu bulan seperti seminggu, satu minggu seperti satu hari, dan satu hari seperti satu jam, dan satu jam seperti kedipan mata.” (HR: Ahmad).

Abu Hurairah mendengar Nabi ﷺ berkata:

قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا تَقُومُ السَّاعَةُ حَتَّى يُقْبَضَ الْعِلْمُ وَتَكْثُرَ الزَّلَازِلُ وَيَتَقَارَبَ الزَّمَانُ وَتَظْهَرَ الْفِتَنُ وَيَكْثُرَ الْهَرْجُ وَهُوَ الْقَتْلُ الْقَتْلُ حَتَّى يَكْثُرَ فِيكُمْ الْمَالُ فَيَفِيضَ

“Nabi ﷺ bersabda: “Tidak akan terjadi hari kiamat kecuali setelah hilangnya ilmu, banyak terjadi gempa, waktu seakan berjalan dengan cepat, timbul berbagai macam fitnah, Al haraj -yaitu pembunuhan- dan harta melimpah ruah kepada kalian.” (HR: al-Bukhari).

Imam An-Nawawi mengatakan,

فيَصِير الِانْتِفَاع بالْيَوْمِ مثلاً بِقَدْرِ الِانْتِفَاع بِالسَّاعَةِ الْوَاحِدَة

“Sudah semakin singkatnya keberadaan waktu sehari seperti keadaan waktu satu jam saja.”

Hilangnya keberkahan waktu

Al-Imam Ibn Hajar menyatakan bahwa pada akhir zaman itu manusia akan merasa waktunya akan semakin pendek. Hal ini disebabkan oleh hilangnya berkah waktu, akibatnya ketika hari berlalu begitu saja tanpa ada manfaatnya.

Sebaliknya, masyarakat yang senang berbuat maksiat, Allah akan menutup pintu berkah itu untuk mereka. Hal ini sebagaimana yang tersirat dalam firman Allah Surah al-A’raf ayat 96:

وَلَوۡ اَنَّ اَهۡلَ الۡقُرٰٓى اٰمَنُوۡا وَاتَّقَوۡا لَـفَتَحۡنَا عَلَيۡهِمۡ بَرَكٰتٍ مِّنَ السَّمَآءِ وَالۡاَرۡضِ وَلٰـكِنۡ كَذَّبُوۡا فَاَخَذۡنٰهُمۡ بِمَا كَانُوۡا يَكۡسِبُوۡنَ‏

“Dan sekiranya penduduk negeri beriman dan bertakwa, pasti Kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi, tetapi ternyata mereka mendustakan (ayat-ayat Kami), maka Kami siksa mereka sesuai dengan apa yang telah mereka kerjakan.” (QS: Al-A’raf:96).*/ A Sanusi Azmi

8 Langkah Untuk Gaya Hidup SihatMinum Air Secukupnya1. Minum banyak air suam atau air mineral untuk membantu membuang to...
11/09/2022

8 Langkah Untuk Gaya Hidup Sihat

Minum Air Secukupnya

1. Minum banyak air suam atau air mineral untuk membantu membuang toksin dalam badan, menjaga kesihatan kulit dan juga membantu membakar kalori dalam badan

Diet yang Sihat

2.Makan yang cukup tetapi bukan berlebihan. Cara terbaik, makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang.

Jangan Merokok

3. Jangan merokok kerana ia menjejaskan kulit dan kesihatan.

Bersenam

4. Bersenam baik untuk kesihatan dan rohani. Lakukan walaupun hanya 10 minit sehari.

Tangani Stress

5. Elakkan tekanan. Tekanan mempercapatkan proses penuaan. Nikmatilah muzik lembut dikamar bagi meredakan ketegangan.

Tidur Berkualiti
6. Pastikan tidur anda benar benar berkualiti.

Terapi Aromaterapi
7. Luangkan masa untuk memanjakan diri walaupun dirumah. Cari pelbagai jenis bunga yang wangi untuk ramuan mandian.

Penjagaan Kulit
8. Benarkan kulit anda berehat dari memakai sebarang solekan (terutama malam). Kulit juga perlu bernafas.

Hilang Gelaran Manja Lepas Kahwin? Usah Begitu! Ada Banyak Manfaat Panggil Pasangan 'Sayang'!Panggilan manja itu tanda a...
10/09/2022

Hilang Gelaran Manja Lepas Kahwin? Usah Begitu! Ada Banyak Manfaat Panggil Pasangan 'Sayang'!

Panggilan manja itu tanda anda cinta?
Masihkah anda ingat ketika saat pertama kali berkenalan dengan pasangan? Pada ketika itu, masih tiada nama yang manis-manis kerana masing-masing juga rasa malu dan segan.

Dalam fasa sedang berkawan , panggilan yang biasa digunakan seperti ‘Saya – Awak’, ‘Kau – Aku’ atau ‘I – You’ sebelum ia berubah kepada nama lebih sweet seiring waktu berjalan.

Ada juga yang mungkin akan membahasakan diri atau pasangan dengan nama asal mereka sahaja contoh; ‘Aiman – Aina’ dan ini boleh kekal sehingga mereka tiba ke fasa seterusnya.

Apabila pasangan itu sudah tiba di persimpangan percintaan, panggilan-panggilan yang formal ini akan mula berubah secara semula jadi kepada sesuatu yang lebih romantik, seperti contoh di atas tadi.

Variasi panggilan pasangan orang kita?

Ya, mungkin masih ada pasangan daripada orang kita yang menggunakan panggilan dalam bahasa asing seperti Baby, Babe,

Honey dan lain-lain namun ada juga yang kurang biasa dengannya.

Ini kerana orang kita mungkin lebih biasa dengan panggilan dalam bahasa kita sahaja dan ini tidak p**a mengehadkan pada satu tahap yang minimum kerana ia tetap akan membawa kesan yang sama.

Contohnya, pasangan masyarakat kita mungkin lebih biasa menggunakan panggilan yang berikut:

Panggilan manja untuk suami – Sayang, Abang, Kanda, Ayang
Panggilan manja untuk isteri – Sayang, Adik, Dinda, Ayang

Sebenarnya, tiada masalah untuk anda sapa pasangan dengan panggilan apapun asalkan ia tetap mempunyai maksud yang baik.

Namun, apa p**a salahnya untuk anda jadi lebih romantik, bukan?
Jangan malu panggil pasangan anda ‘Sayang’!

Konklusinya, panggilan manis terhadap pasangan itu mampu untuk membuahkan benih kasih dan sayang yang akan mengeratkan lagi menguatkan hubungan di dalam rumah tangga.

Ayuh, mulakan pada hari ini juga! Siapa tahu mungkin ia akan buat hubungan anda dan pasangan itu lebih hangat?

Kajian Kata Wanita Lebih Aktif & Puas Secara Seksual Menjelang Usia 40-an, Benarkah?Ketika mencapai usia matang atau tua...
09/09/2022

Kajian Kata Wanita Lebih Aktif & Puas Secara Seksual Menjelang Usia 40-an, Benarkah?

Ketika mencapai usia matang atau tua, setiap individu tanpa mengira jantina pasti akan merasakan kesannya terhadap tubuh badan termasuklah wanita 40an.

Wanita yang termasuk di dalam lingkungan usia ini juga sudah kian menghampiri umur menopaus dan kehidupan seksual mungkin tidak lagi hangat dan hebat.

Tidak, ada kajian yang cakap bahawa wanita 40an sebenarnya lebih aktif dan puas secara seksual! Benarkah? Jom sama-sama kita ikuti artikel ini dengan lebih mendalam lagi.
Wanita 40an itu matang atau tua?

Sebelum pergi dengan lebih mendalam lagi, adalah wajar untuk kita mengetahui perkara penting ini terlebih dahulu.

Jadi, adakah wanita yang termasuk di dalam lingkungan usia ini boleh dikategorikan sebagai matang atau tua?
Jawapan mudahnya adalah mungkin mereka boleh dikatakan sudah matang namun masih belum tua jika dinilai dari aspek menopaus.

Ini kerana kajian medlineplus.gov menyatakan bahawa majoriti wanita akan mula berhenti datang haid sekitar usia 45 tahun ke atas.

Seperti mana yang kita tahu, menopaus akan mengakibatkan pelbagai perubahan terhadap tubuh badan seorang wanita termasuklah aspek kemahuan dan kemampuan seksual mereka.

Namun tahukah kalian bahawa ada kajian yang kata wanita 40an sebenarnya lebih aktif dan puas secara seksual?

Wanita 40an lebih aktif dan puas secara seksual?
Menurut sebuah kajian yang diterbitkan di dalam American Journal of Medicine, majoriti wanita akan lebih aktif dan puas secara seksual menjelang usia 40 tahun dan ke atas.
Kajian ini telah menyelidik sekump**an wanita dalam lingkungan usia 40 sehingga 100 tahun dengan median umur 67 tahun.

Separuh daripada responden ini mengatakan masih aktif secara seksual dan majoriti mereka mengatakan masih mampu untuk terangsang dan mencapai orgasma walaupun selepas menjangkau usia 80 tahun.

Antara dapatan kajian paling menarik adalah wanita yang berusia 40 ke atas dan 55 ke bawah dikatakan lebih aktif dan puas secara seksual.

“Kajian ini sangat mengejutkan kerana majoriti wanita lewat usia mengatakan mereka masih puas dengan kehidupan seks bersama pasangan”, jelas pengkaji Elizabeth Barrett-Connor.

Dalam erti kata yang lebih mudah, menopaus mungkin bukan alasan bagi wanita hambar di ranjang kerana kajian ini jelas menunjukkan bahawa wanita 40an masih mampu aktif dan puas secara seksual!

Sekadar foreplay mungkin sudah memadai

Mungkin ramai yang berpendapat bahawa kepuasan seksual hanya mampu dicapai melalui hubungan kelamin yakni penetrasi z***r ke dalam f***j semata-mata.

Sebenarnya, pemikiran sebegini harus diubah dan ditukar kerana sekadar foreplay mungkin sudah memadai buat wanita 40an atau lebih tua lagi.

Dalam erti kata yang lebih mudah, wanita lewat usia mungkin sudah tidak mendambakan kepuasan seksual melalui kemas**an z***r ke dalam f***j sahaja.

Namun sekadar sentuhan, pelukan atau ciuman mungkin sudah mampu untuk membuat mereka puas.
Seks bukan lagi keutamaan buat mereka

Penjelasan yang lain berkaitan perkara ini adalah disebabkan wanita 40an atau lebih tua lagi mungkin sudah tidak menjadikan seks sebagai keutamaan buat mereka.

Ini seterusnya menjadikan mereka akan berasa s**a dan gembira meskipun tidak lagi aktif secara seksual bersama pasangan kerana bukan itu yang didambakan.

Sebaliknya, mungkin mereka lebih mengejar kebahagiaan bersama pasangan dan anak-anak melalui percakapan dan perbuatan yang menzahirkan perasaan cinta serta kasih sayang.

Siapa Lebih Bernafsu Tentang Seks, Lelaki Atau Wanita? Ini Jawapan Kajian!Nafsu syahwat siapa lebih tinggi- lelaki@wanit...
07/09/2022

Siapa Lebih Bernafsu Tentang Seks, Lelaki Atau Wanita? Ini Jawapan Kajian!

Nafsu syahwat siapa lebih tinggi- lelaki@wanita?

Baiklah, tanpa membuang masa lagi marilah sama-sama kita selami kajian dan huraian untuk menentukan siapa yang mempunyai nafsu syahwat lebih besar sama ada lelaki atau wanita.

Lelaki lebih bernafsu?

Menurut kajian yang diterbitkan di dalam Journal of the American Medical Association pada tahun 1999, golongan lelaki adalah lebih ‘lapar’ dan ‘dahaga’ akan seks.

Ini dibuktikan melalui kenyataan di mana majoriti lelaki berusia 50 tahun ke atas sekalipun masih memikirkan dan mungkin melakukan aktiviti seksual dengan kerap.

Berbanding dengan wanita, Pakar Sosiologi Edward O. Laumann mendedahkan bahawa kira-kira 30% dari mereka adalah rendah atau tidak langsung mempunyai libido.

Dalam erti kata yang lebih mudah, kajian ini mendapati bahawa lelaki adalah golongan yang lebih bernafsu tentang seks berbanding golongan wanita.

Pun begitu, kajian ini sahaja tidak mampu untuk membuktikan sesuatu yang begitu rumit ini.

Wanita lebih bernafsu?

Pada tahun 2000 hingga 2002, Pakar Psikiatri Rosemary Basson telah menemubual ratusan wanita untuk mendapatkan pendapat mereka tentang seks.

Hasilnya mendapati bahawa majoriti golongan wanita juga adalah bernafsu tinggi, cuma mereka ‘lambat panas’.

Pada responden kajian ini menyatakan bahawa kebanyakan wanita akan berasa neutral ketika belum atau baru sahaja ingin melakukan hubungan seks.

Namun segalanya akan berubah tatkala mereka sedang bersenggama dengan pasangan tercinta dan nafsu syahwat akan meningkat mendadak ketika ini.

Ini membuktikan bahawa kaum Hawa juga sama bernafsu seperti kaum Adam cuma mereka mungkin memerlukan rangsangan yang lebih hebat pada awal aktiviti seksual.

Nafsu syahwat penting untuk seks yang sejahtera!

Baiklah, sekarang kita sudah tahu jawapannya dan tiada mana-mana pihak yang lebih bernafsu berbanding pihak yang satu lagi.

Maka adalah wajar untuk kita tahu bahawa libido ini sangat penting untuk hubungan di kamar tidur yang lebih sejahtera terutamanya buat suami isteri.

Disebabkan itu, anda dan pasangan perlu bijak dan bersikap terbuka untuk membincangkan segala masalah di ranjang untuk mencari penyelesaiannya.

Jika isteri kesayangan anda itu kelihatan seperti tidak berminat sahaja dengan aktiviti seksual, encik suami jangan mudah berputus asa ya?

Sesuai dengan kajian yang dinyatakan tadi, mereka mungkin ‘lambat panas’ dan hanya akan menikmati seks ketika sedang melakukannya!

Oleh itu, berkomunikasilah demi hubungan di kamar tidur kalian berdua terjamin bahagia sentiasa.

Cara Mencegah dan Merawat Penyakit Tiga Serangkai :Penyakit tiga serangkai bermaksud penyakit darah tinggi, kencing mani...
07/09/2022

Cara Mencegah dan Merawat Penyakit Tiga Serangkai :

Penyakit tiga serangkai bermaksud penyakit darah tinggi, kencing manis dan tinggi kolesterol. Seseorang boleh menghidap salah satu atau gabungan ketiga-tiga penyakit tersebut. Ketiga-tiga penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi yang lebih berbahaya seperti serangan jantung, strok dan sakit buah pinggang.

Penyebab utama kematian di Malaysia adalah penyakit kardiovaskular yang terdiri daripada penyakit jantung koronari dan angin ahmar atau strok. Hampir 30 % kematian yang disahkan oleh doktor di Malaysia disebabkan penyakit kardiovaskular.

Di antara punca utama kematian penyakit kardiovaskular adalah penyakit jantung koronari yang merupakan 18 % daripada kesemua kematian di negara kita. Penyakit jantung koronari adalah merupakan pembunuh utama diikuti dengan angin ahmar/strok.

Faktor risiko utama penyebab penyakit jantung koronari dan angin ahmar/strok adalah:

o Gaya hidup tidak aktif atau sedentari.
o Amalan pemakanan yang tidak sihat.
o Tabiat buruk merokok.

Penyakit diabetis juga berkait rapat dengan gaya hidup sihat yang tidak aktif. Ini juga merupakan salah satu faktor risiko utama untuk penyakit jantung. Prevalen penyakit diabetis di Malaysia juga telah meningkat dari tahun ke tahun. Kos rawatan untuk penyakit diabetis juga semakin meningkat akibat komplikasi yang dihadapi oleh pesakit diabetis seperti penyakit buah pinggang, jantung dan kebutaan.

Kanser juga merupakan pembunuh utama kelima di Malaysia. Kanser payudara juga dikaitkan dengan gaya hidup tidak aktif adalah merupakan penyebab utama kematian akibat kanser di kalangan wanita di negara ini.

Kejadian beberapa penyakit kronik berhubung rapat dengan gaya hidup yang tidak aktif. Kajian senaman yang dijalankan di seluruh negara menunjukkan hanya 11.6 % daripada rakyat Malaysia yang aktif bersenam (bersenam sekurang-kurang tiga kali seminggu).

Manakala 69.1 % tidak mengamalkan senaman dan selebihnya mengamalkan senaman satu atau dua kali seminggu. Golongan yang didapati amat kurang bersenam ialah wanita, pekerja sektor swasta, penduduk luar bandar dan mereka yang meningkat tua.

Dia menghentikan kebiasaannya minum khamar selama-lamanya"Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka se...
05/09/2022

Dia menghentikan kebiasaannya minum khamar selama-lamanya
"Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Dan kembalilah kamu kepada Tuhanmu, dan berserah dirilah kepada-Nya sebelum datang azab kepadamu kemudian kamu tidak dapat ditolong (lagi)." (QS az-Zumar: 53- 54).

Dalam dua ayat Alquran ini, Allah memberikan jaminan kepa da seluruh umatnya untuk tidak pernah berputus asa dari rahmat- Nya. Ayat ini membawa kabar gem bira bahwa Allah akan me ngampuni setiap dosa hamba- Nya baik yang besar maupun ke cil.

Asalkan ia mau bertobat dan kembali kepada-Nya.
Ustaz Banu Muhammad, pengisi kajian di Masjid Universitas Indonesia (UI) Depok, mencontohkan sebuah kisah sahabat Nabi, yaitu Abu Mihjan. Seorang jagoan di medan perang, tetapi memiliki kecanduan untuk meminum khamar. Di beberapa riwayat bahkan men ce ritakan Abu Mihjan ini lebih dari empat kali terkena hukuman cam buk 40 jilid akibat kecanduannya ini.

Berulang kali ia ingin berhenti dan bertobat, tetapi berkali-kali ia terjerumus dalam masalah yang sama. Hingga akhirnya pada suatu waktu pecahlah Perang Qaadisiyyah, sementara ia dalam kondisi mabuk dan masih belum sadar sepenuhnya. Singkat cerita, Abu Mihjan tetap dibawa oleh pang lima perang saat itu, Sa'd Maalik Abi Waqqaash radhiyallahu 'anhu, ke medan perang da lam keadaan terikat.
Setelahnya, karena merasa menyesal akibat kebiasaannya meminum khamar dan mendapati ada perang hebat saat ia tidak sepenuhnya sadar, Abu Mihjan pun bertaubat. Dia menghentikan kebiasaannya minum khamar selama-lamanya.

"Dari kisah ini, yang bisa di petik adalah selevel sahabat Nabi pun, tidak mudah untuk keluar dari kebiasaan buruk. Tidak mudah menghentikan kebiasaan itu, namun kita juga jangan ber pu tus asa untuk bertobat dan me mohon ridha Allah SWT. Allah akan menyediakan pintu bagi orang-orang yang istiqamah," ujar Ustaz Banu kepada para jamaah.
Ustaz Banu pun menyebut ada beberapa cara agar tobat dan jalan umat tetap dalam rahmat Allah SWT. Pertama, sebagai umat jangan pernah keluar dari barisan orang-orang yang baik, seburuk apa pun perilaku dan sebanyak apa pun dosa yang telah dilakukan. Menurut dia, ini sya rat pertama yang harus dilakukan agar semangat kita untuk ber ubah menjadi lebih baik tetap terjaga dengan baik.
Cara kedua yaitu biasakan memiliki setidaknya satu amalan yang baik dan kita s**a untuk melakukannya. Amalan baik ini bisa banyak bentuknya dan pilih satu yang tidak membuat kita merasa terbebani. Bisa dengan menjaga shalat Qiyamul lail atau shalat Tahajud, puasa Daud, pua sa Senin-Kamis, atau wirid. Iba dah yang kita jaga ini juga akan menjaga kita dari perbuatan-perbuatan buruk.

Terakhir atau cara ketiga, ya kinlah bahwa Allah selalu membukakan pintu tobat bagi umat- Nya yang ingin kembali kepada- Nya. Meski dosa yang kita miliki sudah bertumpuk, kita menjauh dari kebaikan, yakinlah bahwa Allah selalu membuka pintu rah mat bagi umat-Nya.

Cerita Lawak Di Hospital – Perbualan Doktor dan PesakitPerbualan Doktor dan PesakitPesakit : Doktor kenapa rambut kat at...
05/09/2022

Cerita Lawak Di Hospital – Perbualan Doktor dan Pesakit

Perbualan Doktor dan Pesakit

Pesakit : Doktor kenapa rambut kat atas kepala saya ni cepat sangat beruban ? Dah puas saya cari ubat.

Doktor. : Sebab di atas kepala kita ni ialah pusat pemikiran

Pesakit : Tapi kenapa rambut kat bawah saya ni tak beruban ?

Doktor : Sebab rambut kat bawah tu pusat hiburan
Hahahahahaha!!!

6 Cara Menyelesaikan Konflik Rumah Tangga Menurut Islam1. Menyelesaikannya dengan kasih sayangIslam itu selalu mengajark...
05/09/2022

6 Cara Menyelesaikan Konflik Rumah Tangga Menurut Islam

1. Menyelesaikannya dengan kasih sayang
Islam itu selalu mengajarkan umatnya untuk menyebarkan sikap kasih sayang kepada siapa pun itu di sekelilingnya, termasuk pasangan dalam rumah tangga. Untuk itu, ketika terjadi konflik, salah satu cara yang bisa dilakukan adalah menyelesaikannya lewat kasih sayang.

Bela, tidak semua masalah dalam pernikahan harus diselesaikan lewat pertengkaran. Misalnya, bisa dengan mencoba mengalihkan suasana dengan bercanda, menebus kesalahan dengan memasakkan atau membeli masakan lezat, atau mungkin jalan-jalan ke luar dan menghirup udara segar.

Cara ini juga yang diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW yang penuh kasih sayang dengan keluarganya. Lalu, disebutkan juga oleh firman Allah SWT dalam Q.S Ali Imran: 159.

“Maka berkat rahmat dari Allah lah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka, sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri dari sekelilingmu.”

2. Mengendalikan emosi sebaik mungkin

Emosi itu memang bentuk reaksi alami setiap orang yang tidak bisa kita hindari. Namun, bukan berarti harus selalu diikuti, lho. Seseorang yang bisa mengendalikan emosinya dan bersikap lebih sabar lebih dis**ai oleh Allah SWT. Seperti yang disebutkan oleh sabda Nabi Muhammad SAW berikut:

“Barangsiapa menahan amarah padahal ia mampu melakukannya, pada hari Kiamat Allah akan memanggilnya di hadapan seluruh makhluk, kemudian Allah menyuruhnya untuk memilih bidadari yang ia s**ai.” (HR. Ahmad, Dawud, Tirmidzi, dan Ibu Majah)

“Jangan kamu marah, maka kamu akan masuk Surga.” (HR. At-Thabrani)

Maka dari itu, salah satu cara menyelesaikan konflik rumah tangga menurut ajaran Agama Islam adalah dengan bersikap sabar. Ingat, api yang sedang membara tidak bisa diatasi dengan api juga, Bela. Hal itu justru membuatnya semakin besar dan tidak terkendali.

3. Saling memberi nasihat dengan lembut

Ketika terjadi konflik dalam rumah tangga, biasanya kedua belah pihak akan merasa dirinya paling benar, sehingga masing-masing teguh dengan pendiriannya. Padahal, tindakan seperti ini hanya akan membuat situasi makin runyam.

Maka dari itu, cobalah untuk menyelesaikan dengan pendekatan yang lebih lembut. Mintalah pasanganmu untuk duduk dan saling bermusyawarah mencari solusi dari masalah kalian. Dengan bersikap saling mendengarkan ini, permasalahan bisa lebih cepat diatasi dan hubungan semakin harmonis.

4. Saling memaafkan satu sama lain

Bersikap keras kepala dengan saling bertahan di posisi masing-masing itu tidak akan pernah menyelesaikan masalah, Bela, apalagi jika ditambah dengan tidak ada yang mau meminta maaf duluan.

Kalian harus bisa bersikap bijak dengan menyadari bahwa tidak ada manusia yang sempurna. Setiap dari kita termasuk kamu dan pasangan pasti membuat kesalahan. Untuk itu, mengambil langkah untuk minta maaf itu bukan berarti menjatuhkan harga diri, lho.

Justru itu bisa menunjukkan kadar kedewasaanmu dalam rumah tangga.

Allah SWT juga menyukai orang-orang yang mau saling memaafkan. Seperti yang tertuang dalam ayat Al-Quran berikut:
قَوْلٌ مَّعْرُوْفٌ وَّمَغْفِرَةٌ خَيْرٌ مِّنْ صَدَقَةٍ يَّتْبَعُهَآ اَذًى ۗ وَاللّٰهُ غَنِيٌّ حَلِيْمٌ
“Perkataan yang baik dan pemberian maaf lebih baik dari sedekah yang diiringi dengan sesuatu yang menyakitkan (perasaan si penerima). Allah Maha Kaya lagi Maha Penyantun.” (QS. Al-Baqarah : 263)

5. Saling menyadari hakikat dan kodrat diri masing-masing

Cara menyelesaikan konflik rumah tangga menurut islam selanjutnya adalah dengan memahami kodrat masing-masing.

Misalnya, mengenai kodrat suami seperti yang tertuang dalam ayat berikut:
اَلرِّجَالُ قَوَّامُوْنَ عَلَى النِّسَاۤءِ بِمَا فَضَّلَ اللّٰهُ بَعْضَهُمْ عَلٰى بَعْضٍ وَّبِمَآ اَنْفَقُوْا مِنْ اَمْوَالِهِمْ ۗ فَالصّٰلِحٰتُ قٰنِتٰتٌ حٰفِظٰتٌ لِّلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللّٰهُ ۗوَالّٰتِيْ تَخَافُوْنَ نُشُوْزَهُنَّ فَعِظُوْهُنَّ وَاهْجُرُوْهُنَّ فِى الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوْهُنَّ ۚ فَاِنْ اَطَعْنَكُمْ فَلَا تَبْغُوْا عَلَيْهِنَّ سَبِيْلًا ۗاِنَّ اللّٰهَ كَانَ عَلِيًّا كَبِيْرًا
"Laki-laki (suami) itu pelindung bagi perempuan (istri), karena Allah telah melebihkan sebagian mereka (laki-laki) atas sebagian yang lain (perempuan), dan karena mereka (laki-laki) telah memberikan nafkah dari hartanya. Maka perempuan-perempuan yang saleh adalah mereka yang taat (kepada Allah) dan menjaga diri ketika (suaminya) tidak ada, karena Allah telah menjaga (mereka). Perempuan-perempuan yang kamu khawatirkan akan nusyuz, hendaklah kamu beri nasihat kepada mereka, tinggalkanlah mereka di tempat tidur (pisah ranjang), dan (kalau perlu) pukullah mereka. Tetapi jika mereka menaatimu, maka janganlah kamu mencari-cari alasan untuk menyusahkannya. Sungguh, Allah Mahatinggi, Mahabesar." (Q.S An-Nisa: 34)
Kedudukan seorang suami yang lebih tinggi dari istri ini bisa disalahartikan dan disalahgunakan jika tidak dipahami dengan baik dalam kehidupan rumah tangga.
Kepemimpinan seorang laki-laki di sini bukan berarti ia berhak atas perilaku otoriter, keras, dan selalu benar. Akan tetapi, lebih kepada perilaku yang adil dan mengayomi sang istri. Seorang suami yang baik harus mampu menaungi, melindungi, mendidik, menyayangi dan menempatkan diri dengan lembut.
Dengan memahami kodrat ini sejak awal, pastinya konflik rumah tangga bisa lebih mudah dihindari.

6. Menjaga komunikasi dan saling percaya

Cara menyelesaikan konflik rumah tangga menurut ajaran Islam yang terakhir adalah dengan tetap menjaga komunikasi dan kepercayaan. Hal ini lantaran keduanya adalah fondasi utama dari kekuatan sebuah hubungan.

Dengan adanya komunikasi yang lancar dan terbuka, kesalahpahaman dalam rumah tangga bisa diminimalisir. Untuk itu, perkara apa pun yang kalian hadapi, mau itu kecil atau besar, baiknya untuk selalu dikomunikasikan sama-sama.

Lalu, sikap saling percaya bisa membuat prasangka-prasangka buruk atau suudzon bisa dihindari, sehingga hati pun bisa jauh lebih tenang.

Allah SWT juga sudah berfirman dalam ayat berikut:
يٰٓاَيُّهَا الَّذِيْنَ اٰمَنُوا اجْتَنِبُوْا كَثِيْرًا مِّنَ الظَّنِّۖ اِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ اِثْمٌ وَّلَا تَجَسَّسُوْا وَلَا يَغْتَبْ بَّعْضُكُمْ بَعْضًاۗ اَيُحِبُّ اَحَدُكُمْ اَنْ يَّأْكُلَ لَحْمَ اَخِيْهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوْهُۗ وَاتَّقُوا اللّٰهَ ۗاِنَّ اللّٰهَ تَوَّابٌ رَّحِيْمٌ
“Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan berprasangka, karena sesungguhnya sebagian tindakan berprasangka adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain.” (Q.S Al-Hujurat: 12)
Seperti itulah cara menyelesaikan konflik rumah tangga menurut Agama Islam. Semoga kamu dan pasangan bisa menerapkan cara-cara tersebut seandainya konflik menghadang, ya!

5 Petanda Hubungan Suami Isteri Tidak Lagi SEMESRA Dulu. Berhati - hati Dengan Petanda Nombor 2*1 - CurangIni adalah per...
04/09/2022

5 Petanda Hubungan Suami Isteri Tidak Lagi SEMESRA Dulu. Berhati - hati Dengan Petanda Nombor 2

*1 - Curang

Ini adalah perkara utama yang menyebabkan pasangan tawar hati. Sesungguhnya pengalaman dicurangi sangat tidak boleh diubati.

*2 - Hubungan kelamin tidak lagi menjadi kegemaran

Antara kenikmatan alam perkahwinan ialah tiada tembok pemisah antara lelaki dan perempuan. Kedua - duanya bebas meluahkan rasa cinta secara fizikal antara satu sama lain. Namun, apabila ia semakin kurang , ikatan kuat yang mengikat suami dan isteri bakal putus pada bila - bila masa saja. Lelaki atau perempuan mesti saling memuaskan barulah kehidupan seharian penuh dengan kasih sayang.

*3 - Tiada lagi layanan mesra

Balik kerja tidak di sambut, makan minum tak terjaga. Isteri p**a jarang memasak, isteri tak di pandang suami, masa rehat isteri tidak menjadi kepentingan. Perkara sebegini lama kelamaan akan merebak dan boleh menjadi lebih teruk.

*4 - Pasangan saling tidak bertentang mata

Nampak seperti tidak penting, tetapi pandangan mata ini sangat memberi erti. Apabila seseorang bercakap, adalah amat penting ada "eye contact" yang menunjukkan ada hubungan yang kuat. Apabila pandangan ini telah tiada, bermakna yang mendengar sudah tidak fokus ,fikir ke arah lain dan yang bercakap p**a rasa tidak penting. Dari sinilah datangnya perasaan TAWAR HATI.

*5 - Tidur bersama tapi jiwa tiada

Hanya beberapa inchi saja yang menjarakkan suami isteri, tetapi pada hakikatnya amat jauh. Bila seorang sudah mula dengan facebook dan seorang lagi p**a dengan instagram. Kedua - duanya melihat kebahagiaan orang lain dan takde usaha untuk memperbaiki hubungan.

Masalah kesihatan orang lelaki yang lazim di MalaysiaPada tahun 2006, punca utama yang menyebabkan kematian dalam kalang...
04/09/2022

Masalah kesihatan orang lelaki yang lazim di Malaysia

Pada tahun 2006, punca utama yang menyebabkan kematian dalam kalangan orang lelaki ialah penyakit jantung iskemia (13.3%), kemalangan jalan raya (7.9%), septicaemia (6.2%), penyakit serebrovaskular (6.3%) dan pneumonia (5.2%).

Dari segi kesihatan seksual lelaki p**a, penyakit yang sering dijadikan kajian di negara kita ialah disfungsi erektil dan ejakulasi pramatang.

Menurut kajian, prevalens untuk penyakit disfungsi erektil berada pada sekitar 15 hingga 54% untuk lelaki berusia 40 tahun ke atas.

Manakala, untuk penyakit ejakulasi pramatang p**a, ia didapati berlaku sebanyak 22-38% ke atas lelaki daripada setiap kump**an umur.

Di Malaysia, penyakit ini mula mendapat perhatian disebabkan kesan negatifnya terhadap kualiti hidup kaum Adam.

Namun, ada banyak lagi penyakit lelaki lain yang perlu diambil berat seperti penyakit Peyronie, kesihatan z***r, masalah hormon dan lain-lain.

Kunci untuk kehidupan yang sihat adalah mengamalkan cara hidup sihat :Makan secara sihatTidak merokokLakukan aktiviti fi...
01/09/2022

Kunci untuk kehidupan yang sihat adalah mengamalkan cara hidup sihat :

Makan secara sihat
Tidak merokok
Lakukan aktiviti fizikal
Belajar menangani stres
Faedah cara hidup sihat:

Meningkatkan jangka hayat dan status kesihatan anda.

Mengurangkan risiko anda mendapat pelbagai penyakit seperti diabetes, serangan jantung, strok (angin ahmar), tekanan darah tinggi dan kanser.

Membuat anda kelihatan dan berasa lebih baik

Membolehkan anda memiliki stamina dan keupayaan lebih untuk menikmati kehidupan.

Menjadikan anda lebih produktif samada di rumah atau di tempat kerja

Secara keseluruhan, penampilan diri anda lebih menarik dan anda akan rasa lebih selesa.

Makan Secara Sihat

Nikmati pelbagai jenis makanan

Makan mengikut waktu yang teratur (Tiga waktu makan utama – sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam)

Pilihlah makanan harian berasaskan Piramid Makanan.

Pilih makanan yang rendah gula, garam dan lemak.

Contoh 1 sajian:

Bijirin, produk bijirin dan ubi
½ cawan nasi (putih atau perang)
½ cawan mihun/mi/pasta/lain-lain jenis mi (direndam)
1½ keping capati
½ cawan keledek/ubi kayu/keladi
Sayur-sayuran
Buah-buahan
½ cawan sayur hijau tua bersama batangnya (dimasak)
½ cawan sayur buah/berakar (dimasak)
½ biji jambu berukuran sederhana
1 hiris betik/nanas
Susu, dadih dan keju
Ikan, ayam dan daging
1 gelas susu
1 cawan dadih
1 keping keju
1 ketul paha ayam saiz sederhana
1 ketul paha ayam saiz sederhana
2 ketul daging tanpa lemak berukuran kotak mancis
5 sudu besar ikan bilis

Address

2 Central Park Commercial Centre 249 Lrg Rock 1 Off Jalan Rock Central Park Kuching 932
Kuching
93200

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Segelas Berdua posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn
Share on Pinterest Share on Reddit Share via Email
Share on WhatsApp Share on Instagram Share on Telegram