14/06/2022
'Master' Bone Setting (Self-claim) dan Chiropractor (Non-qualified) tumbuh bak cendawan [HATI-HATI ya...]
Terlalu banyak video2 viral yg memaparkan chiropractor 'manipulate' tulang dan sendi para pesakit sejak kebelakangan ini.
Jangan silap, saya sokong Rawatan Chiropractic ni, tapi bantah sekeras kerasnya Chiropractor non-qualified dan self-claim Master/chiropractor yg tidak certified...
Hati-Hati memilih perawat utk masalah sakit kita. Di MALAYSIA, ada 2 jenis chiropractor yang certified, iaitu:
1. Chiropractic Degree IMU (The first and only chiro course in Malaysia)
2. Certified overseas
Namun, Kebanyakan yg ada harini belajar dalam Short Courses(3-4 days only) dan paling lucu ada belajar dari pengalaman/orang sekeliling sahaja.
Adakah anda sedia tadah badan, untuk terima rawatan dari Master2 ini?
Ingat! chiropractic adalah teknik joint/spine manipulation yg kebanyakan guna THRUST/ Grade 5 manipulation. Dengan kata lain, tekanan tinggi digunakan pada sendi dan tulang belakang.
Tap, jika non-qualified menggunalan teknik yg salah, angle thrust tidak tepat, tekanan melampau... boleh memberi kesan besar pada sistem saraf Tunjang dan lain2. Antara risiko lain:
1. Vertebral artery dissection(risiko stroke)
2. herniated disc/slip disc (pain, weakness, kebas di leher hingga tangan/kaki)
3. joint osteoarthritis (radangan sendi)
Memilih chiropractic sebagai rawatan sakit anda tidak ada masalah, tapi memilih perawat yg non qualified/self claim master itu yang bahaya...Tanya Dulu ya Selepas ni (Banyak Video Viral chiro hanya tunjuk sisi positif shj)
Moga lepas ni, kita lebih berhati2 dan ingatkan ibuayah, adik beradik, saudara mara dan kawan2 tentang isu ni. Fikir masak2 dan ingat kesan jangka masa panjang akibat rawatan yg tidak berasas ini.