Polis Daerah Tanah Merah

Polis Daerah Tanah Merah Polis dan Masyarakat, Berpisah Tiada Ibu Pejabat Polis Daerah Tanah Merah mempunyai 9 buah Balai dan 2 buah Pondok Polis di bawah pentadbirannya iaitu :
1.

Balai Polis Tanah Merah
2. Balai Polis Bukit Panau
3. Balai Polis Gual Ipoh
4. Balai Polis Batang Merbau
5. Balai Polis Batu Gajah
6. Balai Polis Kuala Tiga
7. Balai Polis Nibong
8. Balai Polis Lalang Pepuyu
9. Balai Polis Bukit Bunga
10. Pondok Polis Alor Pasir
11. Pondok Polis Kusial

05/05/2026

SALAM TAKZIAH PEMERGIAN ASP KAMARUL BIN AHMAD KAMARDIN

IPK Kelantan, 5 Mei 2026 - Dukacita dimaklumkan bahawa seorang pegawai dari Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT), Ibu Pejabat Polis Daerah Tanah Merah, Allahyarham ASP 15572 Kamarul bin Ahmad Kamardin, telah kembali ke rahmatullah pada jam 11.15 pagi di Unit Kecemasan Hospital Kuala Krai akibat kanser lidah. Allahyarham berusia 49 tahun.

Sepanjang perkhidmatan, Allahyarham dikenali sebagai seorang pegawai yang komited, berdedikasi serta sentiasa mengutamakan amanah dalam melaksanakan tugas. Pemergian beliau merupakan satu kehilangan besar kepada Polis Diraja Malaysia, khususnya Kontinjen Kelantan.

Jenazah Allahyarham akan dibawa p**ang ke kediaman keluarga di Kampung Batu Jong, Kuala Krai, manakala urusan pengebumian adalah tertakluk kepada perbincangan pihak keluarga.

Seluruh warga Polis Diraja Malaysia Kontinjen Kelantan merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham. Semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat, diampunkan segala dosa serta ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh.

Al-Fatihah.




π™πˆπ€π‘π€π‡ πŠπ„πŒπ€π“πˆπ€π 𝐃𝐀𝐍 ππ„π‹π€πŠπ’π€ππ€π€π π’πŽπ‹π€π“ 𝐉𝐄𝐍𝐀𝐙𝐀𝐇 ππ„π†π€π–π€πˆ πŠπ€ππ€π ππŽπ‹πˆπ’, πŠπ„π“π”π€ ππ€π‡π€π†πˆπ€π π’πˆπ€π’π€π“π€π 𝐃𝐀𝐍 ππ„ππ†π”π€π“πŠπ”π€π’π€π€π π“π‘π€π…πˆπŠ πˆππƒ...
05/05/2026

π™πˆπ€π‘π€π‡ πŠπ„πŒπ€π“πˆπ€π 𝐃𝐀𝐍 ππ„π‹π€πŠπ’π€ππ€π€π π’πŽπ‹π€π“ 𝐉𝐄𝐍𝐀𝐙𝐀𝐇 ππ„π†π€π–π€πˆ πŠπ€ππ€π ππŽπ‹πˆπ’, πŠπ„π“π”π€ ππ€π‡π€π†πˆπ€π π’πˆπ€π’π€π“π€π 𝐃𝐀𝐍 ππ„ππ†π”π€π“πŠπ”π€π’π€π€π π“π‘π€π…πˆπŠ πˆππƒ 𝐓𝐀𝐍𝐀𝐇 πŒπ„π‘π€π‡.

Kuala Krai, 5 Mei β€” Ketua Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tanah Merah dilaporkan meninggal dunia pada hari ini akibat kanser lidah.Allahyarham ASP Kamarul bin Ahmad Kamardin, 49 tahun, menghembuskan nafas terakhir pada jam 11.15 pagi di Wad Kecemasan Hospital Sultan Ismail Petra, Kuala Krai.

Allahyarham yang mula berkhidmat dalam pasukan polis pada 11 Februari 2002 meninggalkan seorang balu serta dua orang anak, masing-masing seorang lelaki dan seorang perempuan. Satu sesi ziarah kematian telah diadakan bermula jam 12.00 tengah hari di Unit Forensik hospital Kuala Krai.

Turut hadir Ketua Polis Kelantan, CP Dato’ Haji Mohd Yusoff bin Mamat bersama barisan pegawai kanan polis termasuk Ketua Polis Daerah Tanah Merah, Supt. Mohd Haki bin Hasbullah serta pegawai-pegawai dari IPD Tanah Merah dan Kuala Krai.

Ketua Polis Kelantan turut sama melaksanakan solat jenazah bersama ahli keluarga dan warga polis sebagai tanda penghormatan terakhir kepada Allahyarham. Jenazah Allahyarham telah dimandi dan dikafankan di Unit Forensik sebelum dibawa p**ang ke kediaman keluarga di Kampung Batu Jong, Kuala Krai untuk urusan pengebumian yang dijangkakan malam ini selepas solat Ishak.

Ketua Polis Kelantan menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham serta menyerahkan sumbangan khairat kematian Kontinjen Kelantan kepada balu Allahyarham. Sumbangan turut disampaikan oleh pihak Kelab Polis sebagai tanda penghargaan terhadap jasa dan pengorbanan Allahyarham sepanjang perkhidmatan.

Pihak polis turut menyediakan bantuan termasuk van jenazah serta kemudahan khemah dan kerusi di tanah perkuburan bagi melancarkan urusan pengebumian.
Allahyarham yang berasal dari Kangar, Perlis dikenang sebagai seorang pegawai berdedikasi dan komited dalam menjalankan tugas.

Semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman.

Ψ§Ω„Ω„ΩŽΩ‘Ω‡ΩΩ…ΩŽΩ‘ اغْفِرْ Ω„ΩŽΩ‡Ω ΩˆΩŽΨ§Ψ±Ω’Ψ­ΩŽΩ…Ω’Ω‡Ω ΩˆΩŽΨΉΩŽΨ§ΩΩΩ‡Ω ΩˆΩŽΨ§ΨΉΩ’ΩΩ ΨΉΩŽΩ†Ω’Ω‡Ω

(Allahummaghfir lahu warhamhu wa β€˜afihi wa’fu β€˜anhu)"Ya Allah, ampunilah dia, rahmatilah dia, selamatkanlah dia, dan maafkanlah dia."




05/05/2026
πŒπ€π‰π‹πˆπ’ 𝐒𝐄𝐑𝐀𝐇 π“π„π‘πˆπŒπ€ 𝐓𝐔𝐆𝐀𝐒 πŠπ„π“π”π€ ππ€π‡π€π†πˆπ€π π’πˆπ€π’π€π“π€π π‰π„ππ€π˜π€π‡ 𝐃𝐀𝐄𝐑𝐀𝐇 𝐃𝐀𝐍 πŠπ„π“π”π€ ππŽπ‹πˆπ’ ππ€π‹π€πˆ, ππ€π‹π€πˆ ππŽπ‹πˆπ’ πŠπ”π€π‹π€ π“πˆπ†π€Tanah Mera...
04/05/2026

πŒπ€π‰π‹πˆπ’ 𝐒𝐄𝐑𝐀𝐇 π“π„π‘πˆπŒπ€ 𝐓𝐔𝐆𝐀𝐒 πŠπ„π“π”π€ ππ€π‡π€π†πˆπ€π π’πˆπ€π’π€π“π€π π‰π„ππ€π˜π€π‡ 𝐃𝐀𝐄𝐑𝐀𝐇 𝐃𝐀𝐍 πŠπ„π“π”π€ ππŽπ‹πˆπ’ ππ€π‹π€πˆ, ππ€π‹π€πˆ ππŽπ‹πˆπ’ πŠπ”π€π‹π€ π“πˆπ†π€

Tanah Merah, 4 Mei – Majlis Serah Terima Tugas Ketua Bahagian Siasatan Jenayah dan Ketua Polis Balai Kuala Tiga telah berlangsung dengan penuh tertib di Bilik Mesyuarat Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tanah Merah, hari ini, disaksikan oleh Ketua Polis Daerah Tanah Merah, YDH Supt. Mohd Haki bin Hasbullah.

Dalam majlis tersebut, jawatan Ketua Bahagian Siasatan Jenayah telah diserahkan secara rasmi oleh ASP Tengku Zamri bin Tengku Ibrahim kepada ASP Ganesan A/L Eramanujan. Sementara itu, jawatan Ketua Polis Balai Kuala Tiga p**a diserahkan oleh SM Mohd Kamarussalam bin Taib kepada P/SM Che Hasrizani bin Safein.

Majlis ini menandakan kesinambungan kepimpinan dalam memastikan pengurusan dan pentadbiran pasukan terus berjalan dengan lancar serta berkesan, khususnya dalam aspek penyiasatan jenayah dan penyampaian perkhidmatan kepolisan kepada masyarakat setempat.

Turut ditekankan ialah komitmen berterusan dalam memperkukuh integriti, meningkatkan kecekapan penyampaian perkhidmatan, serta mengekalkan tahap keselamatan dan ketenteraman awam di daerah Tanah Merah.

Rasulullah SAW bersabda:
β€œSesungguhnya ia (jawatan) adalah amanah, dan ia pada hari kiamat adalah kehinaan dan penyesalan kecuali bagi mereka yang mengambilnya dengan hak dan menunaikan tanggungjawabnya.”
(Riwayat Sahih Muslim)




𝐋𝐀𝐖𝐀𝐓𝐀𝐍 𝐃𝐀𝐍 ππ„πŒπ„π‘πˆπŠπ’π€π€π ππ“πŠππ π€πŸπŸπŸ• ππ„π‘πˆππ†πŠπ€π“ ππ”πŠπˆπ“ π€πŒπ€π πƒπˆ πˆππƒ 𝐓𝐀𝐍𝐀𝐇 πŒπ„π‘π€π‡Tanah Merah – Lawatan dan pemeriksaan PTKPN A1...
04/05/2026

𝐋𝐀𝐖𝐀𝐓𝐀𝐍 𝐃𝐀𝐍 ππ„πŒπ„π‘πˆπŠπ’π€π€π ππ“πŠππ π€πŸπŸπŸ• ππ„π‘πˆππ†πŠπ€π“ ππ”πŠπˆπ“ π€πŒπ€π πƒπˆ πˆππƒ 𝐓𝐀𝐍𝐀𝐇 πŒπ„π‘π€π‡

Tanah Merah – Lawatan dan pemeriksaan PTKPN A117 peringkat Bukit Aman telah dilaksanakan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tanah Merah dengan dimulakan sesi taklimat oleh YDH Supt. Mohd Haki bin Hasbullah, Ketua Polis Daerah Tanah Merah. Dalam taklimat tersebut, beliau telah menerangkan asas tatakelola pentadbiran IPD Tanah Merah serta memberikan gambaran berkaitan latar belakang balai-balai polis yang akan diperiksa oleh kump**an pemeriksa iaitu Balai Polis Batu Gajah dan Balai Polis Batang Merbau.

Kump**an pemeriksa diketuai oleh ACP Shukeria bin Makhtar (PT E2A2) Cawangan Khas bersama Supt. Chai Voon Fatt (SUPT E9, Cawangan Khas Bukit Aman), ASP Mohd Amin bin Ridhwan (ASP E1/A1/A1/G Cawangan Khas Bukit Aman) serta Insp. Muhammad Nazreen bin Nasir (INSP E5/A1/A2/A1 Cawangan Khas Bukit Aman).

Lawatan dan pemeriksaan ini bertujuan untuk menilai tahap pematuhan terhadap Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan, memperkukuh sistem penyampaian perkhidmatan polis, memastikan kesiapsiagaan anggota di peringkat balai sentiasa berada pada tahap optimum serta menambah baik aspek pengurusan dan pentadbiran selaras dengan piawaian yang digariskan oleh Bukit Aman.

Selain itu, lawatan ini bukan sahaja memantau tahap kesiapsiagaan, malah turut melihat secara langsung perkara-perkara yang perlu ditambah baik, termasuk aspek kebajikan anggota serta memastikan harta kerajaan sentiasa dijaga dengan baik.

Selepas sesi taklimat, kump**an pemeriksa telah bergerak ke Balai Polis Batu Gajah bagi melaksanakan pemeriksaan PTKPN A117 mengikut SOP yang telah ditetapkan. Lawatan ke sempadan juga dilaksanakan bagi menilai tahap keselamatan di kawasan sempadan di bawah pentadbiran Daerah Tanah Merah, yang berada dikawasan tanggungjawab Balai Polis Lalang Pepuyu.

Lawatan pemeriksaan ini diteruskan lagi di Balai Polis Batang Merbau sebagai sebahagian daripada usaha pemantauan berterusan bagi memastikan tahap kesiapsiagaan, pematuhan prosedur serta kecekapan pengurusan balai berada pada tahap terbaik selaras dengan piawaian yang ditetapkan oleh Bukit Aman.





πŒπ€π‰π‹πˆπ’ 𝐏𝐄𝐋𝐄𝐏𝐀𝐒𝐀𝐍 πŠπŽπ‘ πŠπ€πƒπ„π“ ππŽπ‹πˆπ’ 𝐃𝐀𝐄𝐑𝐀𝐇 𝐓𝐀𝐍𝐀𝐇 πŒπ„π‘π€π‡ πŠπ„ ππ„π‘π“π€ππƒπˆππ†π€π ππ„π‘πŠπ‡π„πŒπ€π‡π€π ππ„π‘πˆππ†πŠπ€π“ ππ„π†π„π‘πˆ πŠπ„π‹π€ππ“π€π πŸπŸŽπŸπŸ”Tanah Mera...
04/05/2026

πŒπ€π‰π‹πˆπ’ 𝐏𝐄𝐋𝐄𝐏𝐀𝐒𝐀𝐍 πŠπŽπ‘ πŠπ€πƒπ„π“ ππŽπ‹πˆπ’ 𝐃𝐀𝐄𝐑𝐀𝐇 𝐓𝐀𝐍𝐀𝐇 πŒπ„π‘π€π‡ πŠπ„ ππ„π‘π“π€ππƒπˆππ†π€π ππ„π‘πŠπ‡π„πŒπ€π‡π€π ππ„π‘πˆππ†πŠπ€π“ ππ„π†π„π‘πˆ πŠπ„π‹π€ππ“π€π πŸπŸŽπŸπŸ”

Tanah Merah, 4 Mei – Majlis Pelepasan Pasukan Kor Kadet Polis Diraja Malaysia (PDRM) Daerah Tanah Merah sempena Pertandingan Perkhemahan Peringkat Negeri Kelantan Tahun 2026 telah berlangsung di perkarangan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tanah Merah.

Majlis disempurnakan oleh YDH Supt Mohd Haki bin Hasbullah, Ketua Polis Daerah Tanah Merah, turut hadir ialah YDH DSP Zamri bin Mustaffa @ Dollah, Timbalan Ketua Polis Daerah, ketua-ketua bahagian, pegawai kanan, ketua polis balai serta anggota pangkat rendah dan pegawai awam.

Dari pihak pendidikan p**a, majlis diserikan dengan kehadiran Pegawai Pendidikan Daerah (PPD) Sektor Pembangunan Murid, YBhg. Tuan Mohd Zaidi bin Mohd Zin, bersama Penolong Pegawai Pendidikan Daerah, Tuan Norman bin Abd. Manaf, pegawai-pegawai kanan Pejabat Pendidikan Daerah, guru-guru kadet polis serta seramai 32 anggota kadet polis.

Atur cara majlis dimulakan dengan ketibaan peserta dan guru pengiring, diikuti ketibaan tetamu kehormat. Majlis diteruskan dengan kata aluan pengacara, nyanyian lagu Negaraku, Selamat Sultan dan Sang Saka Biru, serta bacaan doa.

Dalam ucapannya, Mohd Zaidi bin Mohd Zin menzahirkan harapan agar para kadet memanfaatkan peluang menyertai perkhemahan ini untuk membina jati diri, disiplin dan semangat berpasukan. Sementara itu, Supt Mohd Haki bin Hasbullah dalam ucapan perasmiannya menekankan kepentingan latihan seumpama ini dalam membentuk generasi muda yang berintegriti dan berdaya saing.

Majlis diakhiri dengan jamuan ringan dan gimik pelepasan pasukan kadet sebelum mereka berangkat menyertai pertandingan di peringkat negeri.
Program ini diharapkan dapat memperkukuh hubungan antara pihak PDRM dan institusi pendidikan di samping melahirkan pelajar yang cemerlang dalam aspek sahsiah dan kepimpinan.



Address

IBU PEJABAT POLIS DAERAH TANAH MERAH
Tanah Merah
17500

Telephone

+6099556222

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Polis Daerah Tanah Merah posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Share