28/10/2024
Upplever du symptom på utmattning?
Vet du vilka signaler du ska vara uppmärksam på?
Att känna sig trött eller slutkörd under en längre tid kan vara tecken på en begynnande utmattning.
Vanliga symptom är trötthet, irritation, lätt till tårar, minsta lilla sak känns för mycket. Hjärnans "larmcentral" känns lättriggad.
Många utvecklar en form av stressallargi vid utmattning. Det innebär att stresstoleransen blir nedsatt, och förmågan att hantera krav och påfrestningar minskar. Minsta lilla retning kan dra igång systemet.
🔷Vad händer i kroppen vid utmattning?
När stressystemet, som ligger bortom viljans kontroll, drar igång påverkas vår kropp. Andningen blir ytligare, hjärtat slår fortare och musklerna blir spända (detta är vårt nedärvda kamp/flyktbeteende).
En spänd kropp signalerar hot och fara till hjärnan. Den fysiologiska stressreaktionen gör att våra tankar blir mörkare och perceptionen blir inriktad på hot. Känslorna kommer också att färgas, oro och rädsla ligger sällan långt borta. Detta styrs genom vårt nedärvda överlevnaddsystem.
Om stressen fortsätter under en längre tid, kan vi istället hamna i ett frystillstånd, som hämmar förmågan att fungera i vardagen.
Att försöka lugna kroppen när tankarna ständigt hittar nya hot är svårt. Att hitta bortom rädslan när kroppen signalerar fara är en utmaning. Att bryta den här spiralen är inte lätt och kräver ofta medvetenhet och verktyg.
🔷Vad ska man tänka på om man märker av symptom på utmattning?
Utmattning försvinner inte av sig självt. Framför allt ska man inte bita ihop, kämpa på eller försöka "lägga i en växel till."
Att börja träna högintensivt för att försöka höja energinivån är inte lämpligt.
Istället bör man öka medvetenheten kring vad man behöver i form av vila, återhämtning och känslomässigt välbefinnande. Detta kan du få fin hjälp med i terapi.
🔷Hur lång tid tar det att läka efter utmattning?
Ett lättretligt stressystem tar tid att läka, och vi behöver få upprepade upplevelser av att hitta till trygghet både inombords och i de miljöer där vi vistas.
🔷Vad kan man göra själv?
Istället för att vända oss bort ifrån oss själva när vi har det jobbigt, behöver vi hitta sätt att komma nära och ge kropp och själ en känsla av trygghet.
Att skapa stunder av lugn i vardagen är viktigt för att "komma ifatt." Lugna promenader och naturvistelser är ett bra sätt att återhämta sig från överstimulerade sinnesintryck.
Att stilla och balansera andningen är ytterligare ett verktyg, samt att syssla med någon enkel form av kreativt skapande.
Att tala vänligt och tröstande till sig själv är något man kan behöva öva på, så att man kan utveckla självmedkänsla.
🔷Hur kan man få hjälp genom terapi?
Ibland lyckas vi bryta spiralen, ibland inte. Oavsett så kan terapi vara ett bra stöd medan man läker ifrån utmattning.
Terapi kan erbjuda en plats där du får stanna upp, finna vila och reflektera under trygga former. Att prata om det som varit jobbigt kan hjälpa att sortera tankar och känslor.
På Mottagning Blåsippan får du även hjälp att landa i kroppen genom somatiska övningar som lugnar stressystemet.
Även kreativ terapi kan kännas bra som ett sätt att uttrycka tankar och känslor som inte riktigt kan kläs i ord.
Vill du veta mer om hur terapi kan hjälpa dig återfå din energi och hitta tillbaka till dig själv?
Välkommen att ta kontakt för ett kostnadsfritt samtal.
Send a message to learn more